På Stanford University i USA har forskare undersökt det världsomspännande hot som kallas ransomware, eller utpressningsprogram, där dina filer krypteras och du måste betala för att förhoppningsvis få tillbaka dem.
> Läs också: Vad är kidnapparvirus?
Var tredje startar om datorn efter ett angrepp
Forskarna har frågat 1180 offer för ransomware hur de agerade efter attacken. Svaren visade att 22 procent återställde hela hårddisken från en säkerhetskopia. Nästan var tredje, 30 procent, valde i stället att starta om datorn när hotet dök upp på skärmen.
En omstart underlättar för viruset
Experter är dock eniga om att det generellt är en väldigt dålig idé att starta om datorn.
Utpressningsprogram skriver in sig i operativsystemets systemregister och startar därmed av sig själv vid en omstart. I de flesta fall är det till och med en fördel för viruset om datorn startas om, eftersom det då får tillgång till filer som annars skulle ha varit låsta av Windows.
Efter en omstart kan samtliga dokument och bilder krypteras, så att ännu mer går förlorat än om du inte hade startat om.
Ransomware - vad ska jag göra?
I stället för att starta om datorn ska du omedelbart bryta nätverksanslutningen för den drabbade datorn.
Använd mobiltelefonen för att fotografera meddelandet som visas på skärmen, och sätt datorn i viloläge.
Använd en annan dator för att gå ut på internet och leta reda på ett program som kan plocka bort kidnapparviruset från dator. Fördelszonen.
Du kan se virusets kännetecken på bilden som du tog med telefonen.
Starta den drabbade datorn från viloläget och kör verktygen som du hämtade med den andra datorn, förslagsvis med hjälp av ett usb-minne.
Återställ från en säkerhetskopia
När viruset är bortplockat kan du använda en säkerhetskopia för att återställa de dokument som eventuellt har gått förlorade.
Om du inte har gjort någon säkerhetskopia kan du i stället försöka använda de nyckelprogram som antivirustillverkare erbjuder. I en del fall kan de lyckas låsa upp/dekryptera de låsta filerna.
Du kan läsa hela undersökningen från Stanford här.