Utpressningsvirus
Utpressningsvirus

Har du en Androidtelefon ska du se upp med virus.

© Shutterstock

Hackare allt bättre på utpressningsvirus

Ny forskning från Microsoft visar att hackare blir allt mer sofistikerade och duktigare på att dölja sig när de smittar Androidenheter med utpressningsvirus.

Utpressningsvirus som krypterar filer i en dator, så att de inte kan användas utan att den som drabbas betalar för att låsa upp dem, är ett allvarligt och växande gissel. IT-kriminella blir allt duktigare på att skräddarsy sina virus.

Det hävdar i alla fall Microsoft i en ny forskningsrapport.

Forskarna har tittat på virusutvecklingen för operativsystemet Android och det visar sig att hackarna inte bara hittar på nya sätt att kräva lösensummor, de blir också allt bättre på att dölja sig för myndigheterna.

> Mer att läsa: Vad är utpressningsvirus?

Utpressning i Androidtelefoner

Säkerhetsprogrammen blir allt bättre på att upptäcka de appar som kan innehålla utpressningsvirus och Google optimerade skyddet mot utpressningsvirus i Android 10.

Det har lett till att hackarna tvingas till nya strategier.

Enligt Microsoft dyker det nu upp helt nya typer av utpressningsvirus i Android. Hackarna har lärt sig att utnyttja de notifikationer i operativsystem som visas när det kommer ett samtal. Men i stället för samtalsnotfikationer möts användaren av ett krav på en lösensumma.

> Mer att läsa: Rädda din telefon från hackare

Microsoft: Allt duktigare hackare

Microsofts forskningen visar också att hackarna har utvecklat system för att skräddarsy storleken på fönstret som innehåller hotet.

De kan nu anpassa storleken på fönstret efter telefonmodell, så att hotet täcker hela skärmen och gör telefonen oanvändbar.

Utpressningsvirus i Android
Utpressningsvirus i Android

Så här kan det se ut när en Androidtelefon har drabbats av utpressningsvirus. Bilden kommer från Microsoft.

© Microsoft

Microsoft drar också slutsatsen att hackare har blivit duktiga på att hålla sig dolda från Google och att det därför blir svårt att identifiera vilka appar som är farliga och vilka som är okej.

> Mer att läsa: Allt du behöver veta om datorvirus

Håll dig till trovärdiga appar

Utpressningsvirus i mobiltelefoner är här för att stanna. Det betyder emellertid inte att allt hopp är ute, du kan göra en hel del för att skydda dig.

Tryck inte på länkar på obskyra webbsidor. Microsofts forskning visar nämligen att majoriteten av alla utpressningsvirus kommer från skumma webbsidor på internet och inte från officiella appar och hemsidor.

Håll dig också till Play Butik när du hämtar appar till telefonen. Då är risken mycket mindre än om du hämtar appar från vilka udda hemsidor som helst.

> Mer att läsa: Se upp: Massor med skadlig kod i Google Play Butik

Vi rekommenderar att du alltid har en uppdaterad och välkänd säkerhetsapp i telefonen. Vi rekommenderar Sophos Intercept X, som finns i Fördelszonen tillsammans med instruktioner.

Kanske är du intresserad av...