Android 14 har många nya möjligheter
Android 14:

Senare i år kan du få möjlighet att uppgradera din Android-enhet till Android 14. Vi har tittat på några av de nyheter du har att se fram emot.

© Shutterstock

Android 14: Här är de största nyheterna

Ganska snart skickar Google ut Android 14 till världens alla kompatibla Android-enheter. Vi har tittat på några av de nyheter du har att se fram emot.

9 maj 2023 av Niklas Ernst

Google är snart färdiga med nästa version av operativsystemet Android. 

Operativsystemet finns dock redan i en betaversion, som vi här på redaktionen har testkört så att vi kan berätta om de största nyheterna.

LÄS ÄVEN: Få gott om plats på din Android-mobil

Det ska dock noteras att det handlar om en betaversion, så programvaran är inte helt klar. Därför kan Google komma att lägga till eller ta bort funktioner i den slutliga versionen som blir tillgänglig senare i år - förmodligen i höst.

Nedan får du dock en föraning om vilka nyheter du kan se fram emot i det nya operativsystemet. 

Större text och lättare att se

Om du någon gång har svårt att se vad som står på skärmen finns det goda nyheter i Android 14. 

Google gör det nämligen möjligt att få texten större än vad som går nu. Samtidigt ändrar de dock också sättet som text och annat innehåll skalas på i operativsystemet.

Det innebär till exempel att stora rubriker och rubriker som redan är stora inte blir lika stora om du ställer in textstorleken på 200 procent - bara ”vanlig” text påverkas.

Blockering av gamla och osäkra appar

Det finns mycket malware och virus i gamla appar, eftersom säkerheten här är sämre och det därmed blir lättare för kriminella att smyga in skadlig programvara bakvägen. 

I Android 14 kommer gamla appar som utgångspunkt att vara blockerade, just för att undvika detta.

LÄS ÄVEN: Android Play Butik vimlar av falska appar

Det innebär rent konkret att appar som bygger på SDK-versionen 23 eller lägre, som introducerades i Android 6 från 2015, kommer att vara blockerade i Android 14.

Håll dina foton för dig själv

I Android 14 får du bättre koll på vilka foton och videor som operativsystemet, och därmed Google, får tillgång till. 

Tidigare har det varit så att operativsystemet med ett tillstånd hade tillgång till alla dina foton och videor, men i Android 14 blir det annorlunda.

LÄS ÄVEN: Så gör du din Android-mobil säker

Här kan du nämligen välja specifikt vilka foton och videor som operativsystemet får tillgång till, exempelvis när du ska dela dem i en app.

Få meddelande med ficklampan

Förr i tiden hade många Android-mobiler en liten LED-lampa på fronten som kunde lysa och blinka i olika färger när du fick ett samtal, ett SMS eller någon annan typ av av avisering. 

Det har mobilerna tyvärr inte längre, men istället har Google i Android 14 fått en annan och ganska bra idé.

LÄS ÄVEN: Android-mobiler får snart ett stort problem

De kommer att använda ficklampan på mobilens baksida för att göra dig uppmärksam på när något har hänt eller du får ett samtal.

Batteriet räcker länge

Varje gång Google uppdaterar Android är det vanligtvis med ett löfte om bättre och längre batteritid. Det gäller även Android 14.

LÄS ÄVEN: Bättre integritetsskydd i Play Butik

I Android 14 har Google bland annat optimerat hur operativsystemet hanterar bakgrundsprocesser samt nedladdningar och uppladdningar, vilket skulle göra det möjligt att få lite längre batteritid. 

LÄS ÄVEN: Så uppdaterar du appar i mobilen

När kommer Android 14?

Google har ännu inte gett något specifikt datum, men om Google följer samma plan som de brukar kommer Android 14 att lanseras i augusti eller september 2023.

När du får möjlighet att uppdatera din Android-enhet beror dock på tillverkaren och det kan ta månader innan uppdateringen är tillgänglig för alla. Samsung-ägare brukar vara bland de första som får glädje av nya Android-versioner.

Du kan dock förvänta dig att få se några av de nya funktionerna redan den 10 maj när Google håller sin utvecklarkonferens. Självklart följer vi med från sidlinjen hela vägen.

Kanske är du intresserad av...