Android 13
Android 13

En ny version av Android med flera smarta funktioner är snart klar.

© Shutterstock

Ny version av Android är snart här

Android 13 är på väg att testas färdigt, och snart är det nya operativsystemet redo att släppas till alla med en kompatibel Android-mobil.

21 juli 2022 av Martin Lorentsen

Använder du en Android-mobil har vi goda nyheter.

Det finns en helt ny version av operativsystemet Android runt hörnet, och uppdateringen bjuder på en mängd nya och spännande funktioner.

Android 13, som är namnet på det nya operativsystemet, är nämligen i sin avslutande testfas där de sista små justeringarna av operativsystemet provkörs.

Enligt utvecklarna från Google handlar det bara om några veckor innan Android 13 släpps och görs tillgängligt. Det krävs dock att du har en Android-mobil av nyare datum om du vill uppgradera till Android 13.

LÄS ÄVEN: Här är de nya funktionerna för iPhone

Fokus på integritet

Google har implementerat en lång lista med nya funktioner i nya Android 13, där fokus ligger på användarens integritet.

Till exempel behöver du inte ge en app tillgång till alla dina foton om den ska använda mobilens mediefiler. Istället kan du välja exakt vilka filer som appen ska ha tillgång till.

Dessutom kan du enkelt kontrollera vad olika appar har tillgång till genom att öppna en översikt över behörigheter. I den översikten går det att se exakt vilka appar som till exempel har haft tillgång till mobilens mikrofon, kamera och plats de senaste sju dagarna.

LÄS ÄVEN: Allt du behöver veta om Android

Många smarta funktioner

Android 13 innehåller en mängd nya funktioner som på olika sätt förbättrar operativsystemet. Appar kan till exempel inte längre visa aviseringar om du inte har godkänt det.

Dessutom kommer det bland annat en inbyggd QR-kodläsare som är betydligt lättare att öppna, en förbättrad mediaspelare, och Bluetooth-anslutningen ger inte bara bättre ljud utan sliter också mindre på batteriet.

Vi vet inte exakt när Android 13 är redo att lanseras, men Google säger att det bara handlar om veckor innan uppdateringen släpps till alla med en kompatibel Android-mobil.

LÄS ÄVEN: Använd mobilen som vattenpass

Kanske är du intresserad av...