7-Eleven i hela Danmark hackades
Inte hackade för sista gången:

Danmarks 7-Elevens butiker låg öde i början av augusti på grund av en stort hackerattack, och det är inte sista gången som vår vardag försvåras av IT-brottslingar, säger experten.

© Shutterstock

Expert på 7-Eleven-attacker: Vi måste vänja oss vid det

Förra veckans omfattande hackerattack på Danmarks 7-Eleven-butiker kommer att bli vardagsmat enligt en säkerhetsexpert. Men vad innebär det för dig?

Måndagen den 8 augusti 2022 kunde danska kunder plötsligt inte köpa taquitos och kall pilsner eller hämta paket i landets 7-Eleven-butiker.

Alla Danmarks drygt 175 butiker stängde nämligen utan synbar anledning.

Orsaken var en omfattande hackerattack mot butikskedjan – närmare bestämt en ransomware-attack där hackare vanligtvis låser eller stjäl data mot ett krav på lösensumma.

I det här fallet hade IT-brottslingar sänkt 7-Elevens betalsystem, vilket gjorde det omöjligt för kunder att handla i butikerna.

Det skapade lätt kaotiska förhållanden i landets 7-Eleven-butiker, och det är knappast sista gången som ransomware-attacker stör vardagen, bedömer en IT-säkerhetsexpert.

Välorganiserade IT-brottslingar

Hackerattacken mot 7-Eleven var mycket omfattande och det finns det en god anledning till. IT-brottslingar har nämligen blivit välorganiserade. 

Det förklarar Peter Kruse, medgrundare av säkerhetsföretaget CSIS.

”De kriminella kan bygga system som i stort sett påminner om välfungerande företag där man har en ledning, en HR-avdelning och en säljavdelning”, säger IT-säkerhetsexperten Peter Kruse och förklarar:

"Det innebär att fler drabbas eftersom maskineriet är väloljat och inkört. Slussarna är öppna och cyberattacker kan utföras av vem som helst. De förfinar ständigt de organisationer, vapen och verktyg de använder", säger Peter Kruse till PC-tidningen.

Påverkar både dig och mig

Det är inte första gången som IT-brottslingar påverkar vardagen för helt vanliga människor.

Förra året drabbades till exempel hundratals svenska COOP-butiker av hackare när underleverantören av COOP:s betalningssystem utsattes för utpressningstrojaner.

Tidigare samma år förlamades den amerikanska oljeledningen Colonial Pipeline av hackare som satte stopp för oljeförsörjningen och slapp undan med 4,4 miljoner dollar i betald lösensumma.

LÄS ÄVEN: Hackerattacker stänger svenska stormarknader

Krävde en miljon dollar i lösensumma

7-Eleven krävdes på en miljon dollar i lösensumma utbetald i kryptovalutan xmr för att betalsystemen skulle komma igång igen. Det vägrade butikskedjan att göra och istället lyckades man återställa systemen.

Hackarna gjorde därmed ingen ekonomisk vinst på attacken. 7-Eleven har dessutom uppgett att kundernas data inte blev stulna av hackarna, men en liknande utpressningstrojan i framtiden kan likväl få stora konsekvenser för dig.

"I det här fallet drabbades betalningssystem, men det kunde lika gärna ha varit företag som producerar livsmedel. Gemensamt för alla offer är att de inte kan utföra sitt arbete och att de inte kan leverera de tjänster de vill", säger Peter Kruse.

> LÄS ÄVEN: Ukrainska hackare förlamar alkoholmarknaden i Ryssland

Vi måste vänja oss vid attacker

Enligt Peter Kruse finns det inte mycket man kan göra för att undvika att drabbas av hackerattacker mot företag. 

Företag kan själva bli bättre på att reagera när olyckan väl är framme, men själva attackerna är svåra att förhindra.

"Jag är ledsen att behöva säga det, men det finns inte någon som inte riskerar att drabbas. Som konsumenter måste vi vänja oss vid att det kan finnas saker som inte fungerar eftersom de har blivit utsatta för hackerattacker", är det dystra beskedet från Peter Kruse.

Vill du skydda datorn på bästa sätt mot hackare och utpressningstrojaner bör du installera PC-tidningens säkerhetspaket. Läs mer här.

Kanske är du intresserad av...