Hackare orsakar vodkabrist i Ryssland
Vodkabrist i Ryssland:

Under första delen av maj månad har vodkahyllorna gapat närapå tomma i Ryssland. Orsaken är ett hackerangrepp av en ukrainsk IT-armé.

© Shutterstock

Hackare förlamar alkoholmarknaden i Ryssland

Hackare som kämpar på Ukrainas sida har gjort livet surt för vodkatörstande ryssar genom att hacka en central för landets distribution av alkohol.

Som om en omfattande finanskris till följd av en lång rad västerländska sanktioner inte är illa nog, måste det ryska folket dessutom lida brist på alkohol för att dränka oron för ekonomin och framtiden.

Hackare som arbetar på Ukrainas sida i kriget mot Ryssland har nämligen satt käppar i hjulet för leveranser av alkohol i Ryssland.

Rysslands helt centrala plattform för distribution av alkohol, EGAIS, hackades förra veckan i en omfattande DDoS-attack där hackarna överbelastade EGAIS servrar tills de stängde ner.

Det skriver flera medier, bland annat Bleeping Computer.

LÄS ÄVEN: Data från din mobil skickas till Ryssland

Brist på alkohol till firande

EGAIS, som utsattes för hackerangreppet, står enkelt uttryckt för distributionen av all alkohol i Ryssland. Det är nämligen ett lagkrav att samtliga alkoholtillverkare registrerar sina försändelser hos EGAIS.

Därför fick det långtgående konsekvenser för ryssarna att alkoholportalen attackerades.

Bland annat resulterade hackerangreppen, som ägde rum mellan den 2 och 4 maj 2022, i att det har varit problem med att skaffa alkohol till Rysslands nationella festdagar som ägde rum mellan 1 och 9 maj.

LÄS ÄVEN: Tusentals ryssar laddar hem Wikipedia

Ukrainsk IT-armé tar på sig ansvaret

Personerna bakom det stora hackerangreppet mot Rysslands alkoholmarknad är enligt uppgift Ukrainas IT-armé.

Det är i alla fall IT-arméns grupp kallad Disbalancer som via tjänsten Telegram har tagit på sig ansvaret för angreppet. 

Ukrainas IT-armé består av en rad frivilliga datorexperter från hela världen som har slagit sig samman med målet att försvaga Ryssland medelst cyberkrigsföring.

IT-armén har meddelat att fler angrepp är på gång mot EGAIS och liknande ryska plattformar.

LÄS ÄVEN: Hackerattacker drabbade hundratals svenska butiker

Kanske är du intresserad av...