Ransomware stänger hundratals svenska butiker
Ransomware

Coop fick i helgen stänga nästan alla butiker i Sverige till följd av en gigantisk ransomware-attack i USA.

© Shutterstock

Hackerattacker drabbade hundratals svenska butiker

Ett hackerangrepp i USA har lett till att Coop måste stänga nästan alla sina 800 butiker i Sverige.

Butikskedjan Coop har tvingats stänga nästan 800 butiker i Sverige. Orsaken är inte hälsovådliga livsmedel eller vattenskador, utan ett hackerangrepp i USA.

Coops amerikanska programvaruleverantör Kaseya utsattes för en omfattande hackerattack, som bland annat innebar att Coops kassaapparater slogs ut. 

Hackergruppen bakom attacken kräver 598 miljoner kronor för att få systemen att fungera igen. 

En okänd hackergrupp

Enligt Aftonbladet har hackergruppen REvil tagit ansvar för angreppet mot Kaseya.

Det är samma grupp som har tagit ansvar för flera stora ransomwareattacker det senaste året. Mycket pekar på att gruppen kan hålla till i Ryssland eftersom angreppen i hög grad drabbat amerikanska företag och aldrig drabbar ryska offer. 

Det aktuella angreppet kan enligt experter få konsekvenser för tusentals företag över hela världen som är kunder hos den amerikanska programvaruleverantören. 

Det är dock säkert att hackerangreppet har drabbat en av företagets stora kunder i form av Coop.

LÄS ÄVEN: Vad är ransomware?

Så har Coop drabbats

Coop har tvingats stänga nästan alla sina butiker i Sverige på grund av attacken. Det handlar om drygt 800 butiker.

Kaseya levererar IT-lösningar till Coop och attacken mot leverantören i USA har medfört att kassaapparaterna i de svenska Coop-butikerna slogs ut.

Problemen på Coop uppstod i fredags och verkar inte vara lösta ännu. Coop skriver dock på sin hemsidaatt man arbetar intensivt med att lösa problemet. 

LÄS ÄVEN: Ryska superhackers tvingar ner Garmin på knä

Omfattande ransomware-attacker

Hackerangreppet har till synes varit ganska omfattande. Åtminstone här i Sverige, där även bensinstationer från St1, en apotekskedja och SJ har problem med kassasystem och kortautomater, och det har fått försvarsministern att reagera:

"Det är mycket farligt eftersom det drabbar människors vardagsliv, och det drabbar sektorer som livsmedelsförsörjning och andra grundläggande områden för samhällets sätt att fungera.

"I en annan säkerhetspolitisk situation kan det vara statliga aktörer som angriper oss på det här sättet för att stänga ner samhället och skapa kaos", säger försvarsminister Peter Hultqvist till SVT.

Angreppet har också gått ut över bolag i flera andra länder, bland annat hundratals företag i USA. 

Vill återskapa systemen på en timme

Hackarna har meddelat att de kommer att kunna återskapa Kaseyas system på en timma om de betalar en lösensumma på 598 miljoner kronor.

Det är ännu inte känt om programvaruföretaget kommer att betala någon lösensumma. Till att börja med kommer de att försöka återskapa systemen själva. 

LÄS ÄVEN: Utpressare angriper ofta flera gånger

Kanske är du intresserad av...