Utpressare återkommer ofta efter att de har fått betalt första gången.
Skapare av ransomware kommer tillbaka

Man kan inte lita på kriminella. Betalar du utpressarna för att låsa upp dina filer efter en ransomware-attack är risken stor att de försöker mjölka dig på pengar igen.

Skapare av ransomware kommer tillbaka

Om man betalar de kriminella när de kräver en lösensumma efter en ransomware-attack är det väldigt sannolikt att man en kort tid efteråt drabbas av ytterligare angrepp.

Det råder knappast något tvivel om att kriminella som kapar dina filer helt saknar skrupler.

Den kunskapen har än en gång bekräftats i en ny undersökning.

Undersökningen som har gjorts av av säkerhetsföretaget Cybereason visar att hela 80 procent av de företag och organisationer som drabbats av utpressningsprogram, och valt att betala utpressarna, kort därefter drabbas igen.

46 procent av de drabbade menar att det är samma personer som slår till igen, eftersom de vet att företaget är villigt att betala.

> Läs även: Vad är ransomware?

Du bör aldrig betala någon lösensumma

Om du inte har en uppdaterad säkerhetskopia av dina viktigaste filer och de plötsligt krypteras av ett utpressningsprogram (ransomware) är det naturligtvis frestande att betala för att få dekrypteringsnyckeln.

Men som undersökningen visar kan det vara en farlig väg att gå eftersom du kan komma in i en spiral av utpressning när de kriminella upptäcker att du är villig att betala.

> Läs även: Ransomware – klarar du ett angrepp?

Nytt angrepp dagen efter

Men att betala lösensumman innebär inte alltid att du får tillbaka dina filer.

I undersökningen, där 1 263 säkerhetsansvariga från företag över hela världen har svarat, visar det sig att tre procent av de drabbade aldrig fick tillbaka sina filer trots att de betalade.

I ett fall betalade ett företag miljontals dollar till utpressarna för att låsa upp filerna, och drabbades redan dagen efter att filerna hade dekrypterats av ännu ett angrepp.

Drabbad av ransomware trots skydd

De som svarade i undersökningen var alla professionella och 81 procent av de tillfrågade var på förhand väl förberedda på ransomware, medan 73 procent redan hade procedurer för att undvika ett angrepp. 

Ändå drabbades de som alla vi andra.

Det visar att minsta lilla svaga punkt kan räcka för att ge de kriminella möjlighet att placera utpressningsprogram på datorn. 

Minska risken för utpressningsattacker

Risken att drabbas av ransomware minskar dock markant om du har kontroll över säkerheten på din dator, 

vilket du exempelvis kan få med vårt Säkerhetspaket. Paketet består av sex program som tillsammans ger dig det bästa skyddet mot ransomware, virus, malware och mycket mer. 

> Läs mer om Säkerhetspaketet i Fördelszonen

Kanske är du intresserad av...