Falsk uppdatering till Flash Player
Falsk uppdatering till Flash Player

Hackare försöker lura användare med falska uppdateringar av Adobe Flash Player.

© Bleeping Computer

Falsk uppdatering till Flash Player

Kriminella hackare utnyttjar Google Alerts för att sprida falska uppdateringar av Adobe Flash Player – ett program som inte längre finns. De falska uppdateringarna har inget med Flash Player att göra, utan installerar skadlig kod i datorn.

Adobe Flash Player fasades ut vid årsskiftet och ingen webbläsare har längre stöd för Flash. Därför behövs inte programmet Flash Player längre.

Många som har Flash Player kvar i sina datorer vet inte om att programmet är nedlagt, och det utnyttjar bedragare just nu.

En bluff som pågår för närvarande är falska uppdateringar av Flash Player. Men uppdateringen är i själva verket en väg för virus in i datorn.

Kriminella hackare utnyttjar tjänsten Google Alerts, som man kan anmäla sig till för att få e-post om det kommer nyheter om de ämnen som man har angivit.

Flera av dessa nyheter är falska och fabricerade av bedragare som har helt andra syften än att hjälpa och informera användarna av Google Alerts.

Uppdatera INTE Flash Player

De falska nyhetshistorierna innehåller länkar, men länkarna fungerar inte. I stället visas ett meddelande om att Flash Player måste uppdateras för att den påstådda webbsidan ska kunna öppnas.

Den här bluffvarningen är smart utformad för att se ut som de otaliga uppdateringar av Flash Player som många av oss har installerat under åren.

Men den som genomför installationen får ingenting som har med Flash Player att göra. I stället installeras ett virus som ger de kriminella bakom tillgång till datorn

Kom alltså ihåg: Adobe Flash Player finns inte längre och uppdateras därför inte heller. Alla uppdateringar av programmet som du möter är falska.

> Mer att läsa: Adobe Flash Player nedlagt

Så utnyttjar hackare Google

Google Alerts är en tjänst från Google som vem som helst kan anmäla sig till. Tjänsten skickar sedan nyheter via e-post om de ämnen som användaren har valt.

Hackare har kommit på att de kan skapa falska nyheter som Google Alerts snappar upp och skickar ut till användarna.

Det gör att Google Alerts har blivit något av en motorväg rakt in i tusentals datorer för hackare, kriminella, bedragare och annat avskum.

> Mer att läsa: Bedragare använder morsekod för att luras

Installerar skadliga program

Bedragarnas falska nyheter innehåller en länk eller en knapp som mottagaren uppmanas att klicka på. Någon uppdatering av Flash Player kommer dock inte, men väl ett program som heter One Updater.

Programmet One Updater ser harmlöst ut och det visar en rad uppdateringar som saknas i datorn. Resultatet är att ett eller flera skadliga program i stället installeras, och sedan är det kört.

Det har under åren förekommit andra fall i stil med One Updater som har installerat trojaner som till exempel stjäl inloggningsinformation.

Hittar du One Updater i datorn bör du avinstallera det omgående. Om du någon gång inte kan öppna en webbsida utan att det först krävs en installation av något program, ska du låta bli. Med stor sannolikhet rör det sig om något som är skadligt.

Hämta PC-tidningens säkerhetspaket

Kanske är du intresserad av...