Adobe Flash Player
Flash!

Flash var länge ett nödvändigt tillägg till webbläsaren för att kunna använda olika tjänster på internet. Nu är dess saga all.

Adobe Flash Player nedlagt

En gång i tiden var det ett av de viktigaste verktygen, men när vi skriver 2021 i almanackan är det nedlagt. Adobe Flash Player finns inte längre.

5 januari 2021 av Henning Dadkhah Rasmussen

När företaget Macromedia år 1996 släppte webbläsartillägget Flash Player tog utvecklingen av avancerade webbsidor ett jättesprång.

Plötsligt kunde webbsidor använda dåtidens många funktioner för multimedia och det gick att lägga in videor, animationer, ljud och bilder på helt nya sätt på hemsidor.

2005 köpte Adobe hela Macromedia och tog därmed över bland annat Flash Player, som då var en lika självklar del i datorn som Windows.

Utan Flash Player gick det helt enkelt inte att ta del av allt det nya som frodades på webben.

Kritiken av Flash Player tilltar
Apple sa nej till Flash
Adobe lägger ner Flash
Radera Flash Player nu
Radera Flash Player så här

Kritiken av Flash Player tilltar

Samtidigt som Flash Player stod på sin höjdpunkt började den resurskrävande mediaspelaren få kritik från både användare och experter.

Flash Player var ett tungt program och det var krångligt att installera de ideliga uppdateringarna eftersom den gamla versionen först måste avinstalleras.

Möss och tangentbord reagerade också annorlunda i hemsidornas flashobjekt än de gjorde på övriga hemsidan, vilket ledde till att flashdelarna var dåligt integrerade.

Det började också dyka upp historier om säkerhetsproblem som inte åtgärdades tillräckligt snabbt och med tiden fick Flash Player ett rykte om sig att vara opålitlig och osäker.

Apple sa nej till Flash

När Apple med Steve Jobs i spetsen lanserade iPhone, iPod Touch och iPad saknade enheterna stöd för Flash Player.

Steve Jobs uttalade sig om anledningen och sa att Flash är instabilt, osäkert och att det har dåliga prestanda.

Han hävdade också att Apples datorer Macintosh oftare gick ner när Flash kördes i dem.

Adobe lägger ner Flash

Med tiden tog Adobe till sig av kritiken och meddelande att utvecklingen av Flash stoppas. I stället rekommenderar Adobe HTML5, som kan hantera multimediainnehåll på hemsidor på ett bättre och säkrare sätt.

Detta skedde den 31 december 2020. Den 2 januari 2021 togs hämtningssidan för Adobe Flash Player bort från företagets hemsida.

Radera Flash Player nu

När Adobe inte längre uppdaterar Flash Player lär det inte dröja länge förrän hackare börjar utnyttja det faktum att Flash Player är installerat i miljontals datorer.

Därför bör du omedelbart radera Flash Player från din dator.

Radera Flash Player så här:

  1. Sök efter ta bort i Windows och klicka på sökresultatet Lägga till eller ta bort program.
  2. Se efter om Adobe Flash Player finns i listan. Om det gör det markerar du det och klickar på Avinstallera.
  3. Följ programmet egen avinstallation tills programmet är avinstallerat från datorn.

> Åtgärda säkerhetsbrister genom att hålla alla program i datorn uppdaterade: Här kan du läsa om hur du gör det snabbt och enkelt.

Kanske är du intresserad av...