Utpressningsvirus krypterar filer i datorn, så att de inte kan öppnas utan rätt nyckel. Och den vill hackarna har betalt för.
Hittills har detta varit lukrativt för kriminella eftersom många har betalat för att få tillbaka sina filer.
Nu finns det dock det tecken på att denna hackarnas kassako håller på att sina.
Klart är i alla fall att utpressningsvirus på senare tid inte har inbringat lika mycket pengar för de kriminella hackarna som tidigare. Under det sista kvartalet 2020 föll intresset för att betala de begärda lösensummorna med hela 55 procent jämfört med kvartalet före. Det visar statistik från säkerhetsföretaget Coveware.
Offren verkar ha blivit bättre på stå emot hackarnas krav, och det på goda grunder. Det visar sig nämligen att hackarna har blivit slarviga och allt oftare helt enkelt raderar filerna i stället för att kryptera dem, så att det inte finns något att betala för.
> Mer att läsa: Vad är utpressningsvirus?

Sedan slutet av 2020 har det blivit allt svårare för hackare att få betalt när de utsätter användare för utpressningsvirus.
© CovewareUnder sista kvartalet 2020 fick Coveware allt fler indikationer om att datalager och servrar tömdes helt i samband med attacker av utpressningsvirus. I en lyckad attack finns filerna kvar, men de är krypterade.
Varför detta har blivit något av en trend kan bero på att hackarna inte är så duktiga, men Coveware utesluter inte att trenden kan vända i år.
> Mer att läsa: Intels nya processor får antivirus
Hotar oftare att läcka filer
Samtidigt som offren för utpressningsvirus har blivit bättre på att stå emot kraven, ökar de kriminella bakom attackerna pressen på de som drabbas.
Antalet utpressningsattacker där hackarna hotar med att läcka den stulna informationen ökar.
Covewares statistik för sista kvartalet förra året visar att 70 procent av utpressningsattackerna följs av hot om att filerna kommer att läckas ut. För kvartalet före var samma siffra 50 procent.
Enligt Coveware beror ökningen på att hackarna kan få de drabbade att betala större lösensummor om de hotar med att offentliggöra filerna.
> Mer att läsa: Ryska hackare hotar Garmin
Bästa skyddet är backup
Det bästa sättet att skydda sig mot utpressningsvirus är att se till att det finns kopior av filerna på annat håll. Det vill säga att det finns aktuella backuper.
Det viktiga är att säkerhetskopiorna inte sparas på en enhet som är ansluten till datorn, utan i stället sparas online eller på en extern lagringsenhet som förvaras åtskilt från datorn.
> Mer att läsa: Ta med dig filerna när du lämnar datorn