Intel-processor med inbyggt skydd utpressningsvirus.

Intels nya processor innehåller skydd mot virus och utpressningsprogram.

Intel bygger in antivirus i datorn

Antivirusprogram ger inte tillräckligt skydd mot utpressningsvirus. Det hävdar i alla fall Intel som nu har tagit fram en processor med inbyggt skydd mot virus och andra hot.

21 januari 2021 av Niklas Ernst

Hoten från virus, skadlig kod och utpressningsvirus är så omfattande att en oskyddad dator nästan garanterat kommer att infekteras av något som är skadligt för den eller användaren.

Därför är det viktigt att hålla en dator väl skyddad mot yttre hot. Det kan till exempel göras med vårt Säkerhetspaket, som du som läser PC-tidningen kan hämta i Fördelszonen på vår hemsida. Det skyddar mot en rad olika typer av hot.

> Läs mer om och hämta PC-tidningens Säkerhetspaket

Det räcker dessvärre inte längre att bara förlita sig på att olika program ska skydda datorn fullt ut.

Det hävdar i alla fall Intel, som på årets stora elektronikmässa CES visade upp en ny processor som har inbyggt skydd mot utpressningsvirus.

> Mer att läsa: Intels nya generation processorer

Intel Core vPro skyddar mot virus och skadlig kod

Intels nya processor vPro innehåller extra säkerhetsfunktioner.

© Intel

Så funkar Intels säkra processor

Intel har samarbetat med det amerikanska säkerhetsföretaget Cybereason om den nya processorn. Den heter Core vPro och är en del av företagets elfte generation processorer.

Intel arbetar med två tekniker, Hardware Shield och Intel Threat Detection (TDT), som båda finns inbyggda i processorerna i vPro-serien.

Eftersom teknikerna finns inuti processorn sitter skyddet åtskilliga lager djupare ner i datorarkitekturen än där skadlig kod och olika former av virus vanligen rör sig.

> Mer att läsa: Se vilka program som belastar processorn

Tanken är att Hardware Shield och TDT ska dela information med datorns antivirusprogram för att de tillsammans ska upptäcka virus som döljer sig bland funktioner som antivirusprogrammet annars inte kan nå.

Enligt Intel släpps de nya Core vPro-processorerna senare i år.

Kanske är du intresserad av...