10 bästa säkerhetstipsen för mobilen och datorn på semestern

Det räcker inte att bara packa solkrämen, du måste dessutom vara säker på att dina digitala enheter är redo för semestern.

De tio bästa tipsen för digital säkerhet på semestern

Tänker du ta med dig mobilen, pekdatorn eller den bärbara datorn på semestern? Då är det viktigt att du ser till att alla digitala enheter har ett bra skydd även när du slappnar av i solen. Här är en lista med saker du kan göra före, under och efter semestern för att vara säker.

Innan du reser:

1. Installera säkerhetsprogram

Virus och sabotageprogram tar inte semester. Se därför till att du har installerat säkerhetsprogram på alla enheter som du tar med dig på semestern.

Även om du tycker att du inte behöver några säkerhetsprogram eftersom du inte besöker några farliga hemsidor, installera säkerhetsprogram ändå. Du vet till exempel inte hur säkert hotellets trådlösa nätverk är.

Läs också: Så skyddar du hemmet när du är på semster

2. Håll enheterna uppdaterade

Det är viktigt att alla enheter är uppdaterade även på semestern. Även om vi nu för tiden har väldigt generösa regler för roaming inom EU, kan det fortfarande finns gränser för hur mycket mobildata som kan användas utanför landets gränser.

Därför är det viktigt att du uppdaterar innan du reser, så att du slipper använda mobildata för att uppdatera under semestern.

3. Använd starka lösenord

Kraftfulla lösenord på dina onlinetjänster är extra viktigt på semestern. Det är till exempel omöjligt att veta hur säkert hotellets trådlösa nätverk är, och ju fler skydd du kan sätta upp mot hackare, desto bättre är det.

> Testa själv: Är dina lösenord säkra?

4. Anslut aldrig till trådlösa nätverk utan att fråga

Ett väldigt populärt bedrägeritrick är att skapa ett öppet nätverk, för att sedan antingen avlyssna och lagra trafiken från alla som ansluter till det, eller för att göra en direkt attack mot datorn via nätverket.

Många datorer och mobiltelefoner är inställda på att ansluta sig automatiskt till öppna nätverk. Se till att den funktionen är avstängd och att ingen enhet aldrig ansluter till ett öppet nätverk utan att fråga dig först.

> Lär mer om datorsäkerhet här

5. Säkerhetskopiera innan du reser

Även om du har vidtagit alla skyddsåtgärder mot hackare och virus, kan du ju fortfarande råka tappa mobilen i poolen eller bärbara datorn i golvet.

Med en säkerhetskopia är i alla fall dina filer i säkerhet.

> Tre lösningar för en säker backup

6. Packa alltid datorn i handbagaget

Det kan tyvärr hända att bagage antingen hamnar på en helt annan plats än där du befinner dig, eller försvinner spårlöst. Olycklig bagagehantering kan få saker att gå sönder, och det har till och med hänt att saker har blivit stulna efter att bagaget har blivit incheckat.

Om du däremot packar all elektronik i handbagaget har du det alltid med dig och du kan själv se till att det inte händer några olyckor. Se bara till att aktivera flygläget på enheterna så att bland annat Bluetooth och WiFi stängs av, och följ alltid reglerna för hur elektronik får användas.

På semestern:

7. Använd aldrig okända nätverk

Även om du har konfigurerat dina enheter att aldrig ansluta till ett öppet nätverk utan att fråga, kan det fortfarande vara frestande att koppla upp sig mot något nätverk när man sitter på stranden eller vid poolen - men gör inte det!

Fråga hellre i hotellets reception vad lösenordet är till deras nätverk, eller om det lokala caféet har ett eget nätverk.

Tänk på att bedragare som skapat ett öppet nätverk försöker lura människor att ansluta till det genom att låtsas att det är ett nätverk för hotellet eller caféets gäster genom att döpa nätverket till något trovärdigt, så håll dig borta från nätverk som heter något i stil med HotelLaPlaya_Guest eller Starbucks_Free1.

8. Lämna aldrig enheter synliga

Det finns ingen risk att fresta lyckan genom att lämna mobiltelefonen eller datorn där den syns. Det finns som bekant människor som har svårt att låta andra människors saker vara i fred..

9. Använd aldrig en publik dator för bankärenden

Publika datorer, till exempel på internetcaféer eller i hotellets reception, är väldigt praktiska för att leta efter information på internet eller slösurfa utan att använda mobildata.

Glöm dock aldrig att du aldrig vet vilka som har använt datorn före dig, vilka program som kan ha installerats som kanske kan registrera vad du gör på datorn. Använd därför aldrig tjänster som kräver att du loggar inte på hemsidor.

När du kommer hem:

10. Ändra lösenord när du kommer hem

När du har tömt postlådan på reklam och fönsterkuvert, är det en god idé att ändra dina lösenord.

Som vi redan har nämnt, kan du aldrig veta hur säkra nätverken har varit som du har anslutit till under semestern. Även om du aldrig drabbades av något under semestern, finns det fortfarande risk att din information snappades upp men att det tar en tid innan den börjar missbrukas.

> Här finns fler tips hur du kan gör datorn säker

Redaktionen rekommenderar: Skaffa ett komplett säkerhetspaket nu

Skaffa ett komplett säkerhetspaket till datorn, så har du ett bra skydd mot alla former av hot på internet. PC-tidningen har samlat tio kraftfulla program i ett komplett säkerhetspaket. Programmen är noga utvalda och testade av våra experter.

Varje program har dessutom en svensk steg för steg-guide, som hjälper dig att komma i gång med programmen.

> Just nu kan du få ett nummer av PC-tidningen och full tillgång till Fördelszonen för bara 29 kronor. Läs mer här.

Kanske är du intresserad av...