Backup av mobiltelefon

En extern hårddisk är en säker och billig lösning för backup.

© Shutterstock

3 lösningar för säker och smidig backup

Undersökning efter undersökning visar att de flesta antingen glömmer att ta backup eller helt enkelt struntar i det. Numera är det dock både så billigt och enkelt att det bara är dumt att inte säkerhetskopiera.

31 januari 2018 av Mathias Alsted Lund Flinck

Har du tagit backup den i dag? Experter rekommenderar att man säkerhetskopierar alla viktiga filer dagligen, vilket i ärlighetens namn inte särskilt många gör.

Om du slarvar och inte riktigt vet hur du ska göra för att ta vettiga säkerhetskopior som är enkla att använda har vi tre förslag:

1. Extern hårddisk

För några hundralappar kan du köpa en extern hårddisk på en terabyte.

Externa hårddiskar som enkelt kan kopplas bort från datorn passar riktigt bra för backupändamål enligt säkerhetsexperter eftersom de inte kan infekteras om de inte är anslutna till datorn.

Många av dagens backupprogram kan ta säkerhetskopior automatiskt när den externa hårddisken ansluts till datorn.

2. Spara på internet

Det finns många lagringstjänster på internet och de flesta erbjuder funktioner för att ta automatisk backup av olika enheter.

Ett exempel är Google Drive som kostar 99 kronor i månaden för en terabyte på internet.

När du prenumererar på PC-tidningen för du 50 gigabyte hos lagringstjänsten Keepit på köpet.

Det finns också andra tjänster. Här är en sammanställningen med priserna för olika populära lagringstjänster.

> Beställ en prenumeration på PC-tidningen och få 50 gigabyte på internet från Keepit - från endast 29 kronor

3. Egen server

Med en nätverksansluten hårddisk, en så kallad NAS, kan alla enheter i nätverket komma åt samma filer och spara säkerhetskopior på ett enkelt sätt.

En NAS är en lite dyrare lösning än de två andra förslagen här ovan, men du får full kontroll över alla dina filer. Från en NAS går det även att spela upp musik och filmer och visa bilder på alla till nätverket anslutna enheter, till exempel smart-tv:n, mobilen eller datorn.

Läs alla våra tester av nätverkshårddiskar i Testzonen.

Läs mer i PC-tidningen

I PC-tidningen nummer 3/2018 finns det en komplett guide till hur du tar backup med programmet Abelsoft Backup, som alla prenumeranter får på köpet i Fördelszonen. Programmet kostar i i vanliga fall 149 kronor.

Några minuter är allt som behövs. Länge tar det inte att göra din första säkerhetskopia med det smidiga program som du som prenumererar får på köpet. Du sparar 149 kronor!

I Fördelszonen får du som är prenumerant tillgång till över 300 säkra och kontrollerade program som bland annat skyddar din pc och gör den snabbare.

Prenumerera nu, så kan du hämta programmet på en gång och läsa artikeln i din mobil eller pekdator med appen Wype.

Kanske är du intresserad av...