Ofta ska jag ta backup?

Täta backuper är det bästa sättet att ta udden av utpressningsvirus.

© Shutterstock

Ofta ska jag ta backup av datorn?

Det bästa försvaret mot problem och hot som till exempel utpressningsvirus är att ta täta backuper av alla viktiga filer. Frågan är bara hur ofta man bör ta backup?

15 januari 2018 av Mathias Alsted Lund Flinck

Säkerhetskopior är kanske inte det roligaste som finns, men bland det viktigaste. I dag är det av många skäl viktigare än någonsin att ha ordning på sina backuprutiner.

Vi sparar fler familjebilder än förr i både mobiler och datorer. Vi använder datorer allt mer och därmed fylls de hela tiden med viktiga filer som inte får försvinna. Dessutom är de yttre hoten i form av exempelvis utpressningsvirus betydligt mer omfattande än någonsin tidigare.

Många av dessa filer kan gå förlorade på grund av att datorn eller hårddisken går sönder eller att de tas som gisslan av något av alla utpressningsvirus som florerar i allt högre omfattning.

Ett ypperligt sätt att avvärja alla former av hot och systemfel är att ta regelbundna backuper och spara dem på exempelvis en extern hårddisk.

Mer att läsa: 6 goda råd för att slippa utpressningsprogram

Så ofta bör du ta backup

Minst en gång om dagen av de mest kritiska filerna. Så ofta bör du säkerhetskopiera filer, bilder och dokument för att vara säker på att de inte ska försvinna. Rekommendationen kommer bland annat från EaseUS som gör ett av världens mest använda backupprogram.

Samma råd kommer från Data Recovery Labs, som är ett av USA:s ledande företag på att återskapa förlorade filer.

Beroende på hur mycket du använder datorn

Programföretaget O&O Softwares rekommendationer beror på hur mycket datorn används.

Den som jobbar med datorn varje dag bör också ta dagliga säkerhetskopior, medan den som mer sällan sparar nya filer kan nöja sig med veckovisa backuper.

Har du inget backupprogram? Läs mer om det utmärkta EaseUS ToDo Backup. (Endast för prenumeranter)

Läs med om backup i PC-tidningen 2/2018.

I PC-tidningen nummer 2/2018 kan du läsa mycket mer om backup och hur du gör det så enkelt och bra som möjligt.

Köp PC-tidningen i butik eller teckna en prenumeration nu, så kan du läsa tidningen direkt i appen Wype.

Just nu får du 2 nummer av PC-tidningen och en elegant Bluetooth-högtalare för endast 59:50 kronor. Du sparar hela 407 kronor!

Kanske är du intresserad av...