Tio råd för en säkrare dator

© Shutterstock

10 råd för en säkrare dator

Det amerikanska IT-universitetet MIT har tio enkla råd om hur du blir tryggare framför datorn. Läs dem och sluta oroa dig.

Det amerikanska tekniska universitetet MIT - Massachusetts Institute of Technology - hör till världens med prestigefulla utbildningsinstitutioner. Universitetets avdelning för informationssystem och teknik har tagit fram tio goda råd om hur studenter och anställda på universitetet ska skydda sina datorer.

Universitetets råd är i lika hög grad användbara för vanliga datoranvändare. Här är de i en något förenklad version. (Originalet finns att läsa här):

10 goda råd från MIT för en säkrare dator:

1. Uppdatera regelbundet

Ställ in datorn på att automatiskt uppdatera operativsystemet och alla program. Program och operativsystem som inte är uppdaterade kan innehålla svagheter som kan utnyttjas av hackare.

Läs om hur du bestämmer när Windows 10 ska uppdateras, så undviker du att datorn startar om när du minst anar det.

2. Använd säkerhetsprogram

Se till att ha ett uppdaterat antivirusprogram installerat som kontinuerligt skyddar och kontrollerar datorn.

I PC-tidningens säkerhetscenter finns det många bra program som skyddar dig och din dator.

3. Bättre lösenord

Använda unika lösenord för varje konto och tjänst på internet. Lösenorden ska innehålla både versaler och gemener samt siffror och specialtecken för att bli svårare att gissa.

För att komma ihåg många komplicerade lösenord kan du använda en lösenordshanterare som exempelvis Last Pass.

Läs även: Dina lösenord är för dåliga

4. Säkerhetskopiera

Ta backup med jämna mellanrum, så kan du alltid återskapa dina filer om någonting händer. För att ta backup kan du exempelvis använda EaseUS Todo Backup.

Som prenumerant på PC-tidningen får du 50 gigabyte för onlinebackup hos Keepit för alla dina säkerhetskopior.

5. Lås datorn

Det är inte bara den tekniska säkerheten som är viktig, utan även den fysiska. Skydda ditt användarkonto i datorn med lösenord och lämna aldrig datorn utan att aktivera en lösenordsskyddad skärmsläckare.

6. Var försiktig när du öppnar e-post och surfar

Ignorera e-post som du inte har bett om, öppna inte bifogade filer och klicka inte på länkar i e-post med okända avsändare eller som verkar underliga.

Var försiktig med att hämta program från internet om de inte har rekommenderats av trovärdiga källor.

Läs även: 6 råd om att identifiera bedrägerier

7. Säkra uppkopplingar

Information som skickas via internet kan vara sårbar. Ett sätt att skydda viktig information är att använda VPN när du är uppkopplad mot osäkra nätverk.

8. Skydda känslig information

Skydda dig mot identitetsstöld när du säljer din dator eller en hårddisk genom att radera dem så att ingen data kan återskapas. Vi rekommenderar programmet Eraser.

9. Använda datorns brandvägg

De flesta operativsystem innehåller en brandvägg som, rätt konfigurerad, skyddar datorn.

10. Läs på om säkerhet

Håll dig uppdaterad om aktuella hot genom att exempelvis prenumerera på PC-tidningens nyhetsbrev, följa oss på Facebook eller prenumerera på PC-tidningen.

Kanske är du intresserad av...