Skydda mobilen mot skadlig programvara med Sophos Intercept X
Malware i mobilen

Det är enkelt att hamna i trubbel genom att hämta skadliga appar eller filer med mobilen, men med appen Sophos Intercept X kan du skydda dig.

© Shutterstock

Skydda mobilen mot skadlig programvara

Det är inte bara datorn som kan drabbas av skadlig programvara. Mobilen kan också drabbas av falska länkar i sms eller skadliga appar. Det betyder att även mobilen behöver skyddas mot malware, och det gör man enkelt med appen Sophos Intercept X.

18 november 2021 av Martin Lorentsen

Än en gång har det upptäckts skadliga appar i Google Play Butik och på andra platser på nätet. Nyligen kunde vi berätta om 151 skadliga appar som tagits bort från Google Play.

De farliga apparna innehåller vanligtvis malware, som på ett eller annat sätt kan bli en dyr historia.

Vissa appar registrerar dyra abonnemangstjänster, medan andra används av cyberkiminella för att hacka ekonomiska appar som Mobile Pay och bank-appar.

Oavsett vilket kan det bli ett katastrofalt resultat om du råkar hämta en skadlig app eller fil till mobilen eller klickar på en skadlig länk i ett SMS.

Det är tyvärr ganska lätt hänt, såvida inte mobilen har skyddats ordentligt.

LÄS ÄVEN: Obs! Malware sprids via YouTube

Skydda mobilen med gratis app

Det är enkelt att råka installera en skadlig app på din iPhone eller Android-mobil, inte minst för att det finns så många av dem. Genom att skydda mobilen med ett antivirusprogram går det att minska risken att hämta de farliga apparna och filerna.

De flesta bra antivirusprogram för Android och iPhone kostar pengar, men du kan få ett bra och kostnadsfritt skydd med appen Sophos Intercept X.

Vi har tidigare skrivit om appen i vår tidning, och om du har en prenumeration på PC-tidningen kan du läsa om hur du hämtar och installerar Sophos Intercept X i Fördelszonen i den här artikeln.

I samma tidningsartikel kan du dessutom läsa vilka varningstecken du ska vara uppmärksam på om du misstänker att mobilen har blivit hackad – och vad du ska göra åt det.

> Hämta Sophos Intercept X med guide och artikel i Fördelszonen

Så här fungerar Sophos Intercept X

Sophos Intercept X hämtar du kostnadsfritt i Google Play Butik eller App Store. 

När appen är hämtad och installerad kommer den först att köra en genomsökning av mobilen och undersöka om det finns farliga filer eller appar på den.

Om det gör det får du ett tydligt besked av appen, och med några få tryck i Sophos Intercept X får du bukt med otrevligheterna och tar bort skadligt innehåll från mobilen.

LÄS ÄVEN: Experterna: Så skapar du det perfekta lösenordet

Varnar dig för farliga appar

När alla skadliga appar och filer har tagits bort från mobilen kommer Sophos Intercept X framöver automatiskt att undersöka appar som har installerats, så att du vet om det uppstår problem med säkerheten. Du kommer också att bli varnad om du är på gång att hämta en farlig app.

Appen kommer dessutom att varna dig om du hämtar skadliga appar och filer så att du inte råkar installera skadlig programvara av misstag.

Allting utförs helt automatiskt på mobilen, men om du vill kan du löpande öppna Sophos Intercept X och kontrollera om det finns några problem.

LÄS ÄVEN: Farlig malware förklädd till säkerhetsuppdatering

Kanske är du intresserad av...