Malware på YouTube
Malware på YouTube

Det florerar videor med länkar till malware på den populära videotjänsten YouTube.

© Shutterstock

Se upp: Malware sprids via YouTube

Hackare utnyttjar den populära videotjänsten YouTube för att sprida skadlig programvara till intet ont anande offer. Så undviker du att bli lurad.

28 oktober 2021 av Martin Lorentsen

YouTube erbjuder inte bara underhållande kvalitetsinnehåll som kattvideor, omfattande guider till byggprojekt eller höjdpunkter från legendariska fotbollsmatcher.

Den populära videoplattformen innehåller också videor där filmernas upphovsmakare har onda avsikter.

Just nu finns det nämligen många videor på YouTube som enbart är skapade för att sprida skadlig programvara.

De farliga filmerna, som vanligtvis är kamouflerade som guider till ett smart knep på internet, har en länk i videobeskrivningen, och användare som klickar på länken kan få stora problem.

LÄS ÄVEN: Farlig malware förklädd till säkerhetsuppdatering

Stora ökningar av farliga videor just nu

Det är inte första gången kriminella utnyttjar YouTube för att distribuera malware, men enligt säkerhetsföretaget Cluster25 har det den senaste veckan skett en markant ökning av YouTube-videor som försöker sprida skadlig programvara.

Tusentals filmer och YouTube-kanaler har publicerats för att få tittarna att hämta skadliga program.

Säkerhetsföretaget Cluster25 rapporterar dessutom till nyhetstjänsten Bleeping Computer att det bland annat har laddats upp 100 nya videor och skapats 81 kanaler med onda avsikter på bara 20 minuter.

LÄS ÄVEN: Om du får ett av de här mejlen ska du vara försiktig

Lockar med smarta program

Hackarnas farliga filmer är vid första anblicken en kort videoguide som visar hur det går att tjäna pengar på kryptovaluta eller får gratisversioner av dyra licensprogram till datorn.

Det verkar som om du kan få tillgång till de smarta programmen genom att bara klicka på en länk i videons beskrivning.

Det är dock inte ett smart verktyg som hämtas. Istället blir datorn infekterad med malware som stjäl lösenor, vilket kan få oöverskådliga konsekvenser.

När datorn har blivit infekterad söker de skadliga programmen genom alla webbläsare som är installerade på datorn efter sparade betalningsuppgifter och annan information som kan användas för att stjäla dina pengar.

På Google, som äger YouTube, är man enligt Bleeping Computer medvetna om problemet och arbetar med att bekämpa upphovsmännen.

LÄS ÄVEN: Experterna: Så skapar du det perfekta lösenordet

Kanske är du intresserad av...