Skapa det perfekta lösenordet
Lösenord

Det är kanske inte så överraskande, men ett lösenord som detta är något du ska hålla dig borta från.

© Shutterstock

Experter: Skapa det perfekta lösenordet

Ett bra lösenord kan vara svårt att hitta på och ännu svårare att komma ihåg. PC-tidningen har därför tagit hjälp av tre säkerhetsexperter som ger dig de bästa tipsen för att skapa det perfekta lösenordet.

23 augusti 2021 av Martin Lorentsen

Ett kraftfullt lösenord är något av det viktigaste som finns när det gäller IT-säkerhet.

Det kan dock vara svårt att hitta på ett tillräckligt bra lösenord, och för många av oss är det dessutom ofta svårt att komma ihåg lösenordet efteråt.

Därför har vi tagit hjälp av tre experter på området. 

De berättar hur du skapar ett kraftfullt lösenord och ger dig en bra utgångspunkt när du ska skydda dig mot hackarnas härjningar.

Ett bra lösenord: Gör det långt

PC-tidningen har frågat tre säkerhetsexperter hur man skapar det perfekta lösenordet.

En av dem är David Jacoby från säkerhetsföretaget Kaspersky. Till vardags är han vice vd för Kasperskys europeiska analysavdelning, GReAT.

David Jacoby påpekar att ett lösenords svårighetsgrad inte avgörs av hur slumpmässigt det är, utan hur svårt det är att knäcka. Därför har Jacoby följande goda råd till dig:

”Längden är viktig. Lösenordet ska helst vara upp till tio eller tolv tecken. Dessutom måste alla lösenord vara unika och du bör därför ha olika lösenord till olika konton”, förklarar David.

LÄS ÄVEN: Så skickar du ett bombsäkert e-postmeddelande med lösenord

Använd specialtecken i lösenordet

Att lösenordet ska vara långt backas upp av Per Söderqvist. 

Han är säkerhetsexpert på antivirusföretaget Sophos och utöver en bra längd är det enligt honom också viktigt att använda specialtecken:

”Lösenordet bör innehålla små och stora bokstäver, siffror och specialtecken som till exempel &, # och !", säger han och tillägger:

”Jag skulle också avråda från att skapa ett lösenord som börjar med en stor bokstav och slutar med ett specialtecken, till exempel Password! Försök i stället göra det så slumpmässigt som möjligt och ansträng dig för att undvika kända ord”, är rådet från Per.

> Du kan få hjälp att skapa ett säkert lösenord av en lösenordsgenerator. Du kan läsa mer om det här.

Lösenordet ska inte vara svårt att komma ihåg

Enligt David Jacoby behöver ditt lösenord inte nödvändigtvis vara komplicerat. Det viktigaste är att det är svårt att gissa, och att du kommer ihåg det:

”När man ser på det ur ett säkerhetsperspektiv snarare än ur en hackares perspektiv behöver ett kraftfullt lösenord inte vara så komplicerat och därmed otroligt svårt för dig att komma ihåg”, säger David från Kaspersky.

Det kan ändå vara svårt att komma ihåg lösenord med en längd på minst 10 tecken och som innehåller specialtecken, siffror och små och stora bokstäver. 

Men det finns lyckligtvis en lösning på det.

LÄS ÄVEN: Är webbläsarens lösenordshanterare säker?

Så här kommer du ihåg ett bra lösenord

Om du har svårt att komma ihåg de kraftfulla lösenorden har PC-tidningens tredje säkerhetsexpert ett bra tips. 

Jørgen Letager Hansen, seniorsäkerhetsarkitekt på KMD, förklarar hur han skapar ett starkt lösenord:

”Ett bra lösenord är ett lösenord som du själv kommer ihåg, men som ingen annan på något sätt kan räkna ut. Jag gör ibland så att jag använder meningar där jag tar begynnelsebokstäverna och skapar mitt lösenord utifrån dem”, säger Jørgen och tillägger:

”Ett exempel kan vara att 'Jens Hansen har en bondgård!' blir 'JE-HAh1bg!'. Det viktigaste är att du kommer ihåg det själv, så att du inte behöver skriva ner det någonstans på datorn”, förklarar Jørgen Letager Hansen, seniorsäkerhetsarkitekt på KMD.

> Du kan också använda programmet Lastpass för att få hjälp att komma ihåg dina lösenord. Du hittar det i Fördelszonen.

Få fler goda råd i PC-tidningen

I PC-tidningen nummer 14/2021 får du ännu fler goda råd för att skydda din dator. 

Faktum är att du kan få en helt säker dator på mindre än 10 minuter genom att följa sex goda råd från experten och med lite hjälp från en rad program i Fördelszonen.

> Du hittar artikeln och program i Fördelszonen här

Om du prenumererar på PC-tidningen kan du läsa en PDF-version av artikeln som visar hur du säkrar din dator på 10 minuter genom att följa den här länken.

Om du inte är prenumerant ännu kan du bli det genom att klicka här.

Kanske är du intresserad av...