Hon hackar lösenord

Enkla lösenord gör det lätt för hackare att ta över konton.

© shutterstock

Se upp med sparade lösenord i webbläsaren

Det finns program som håller reda på alla dina lösenord, så kallade lösenordshanterare. Läs om varför de är mycket säkrare än att låta webbläsaren spara lösenorden åt dig.

Alla de stora webbläsarna Google Chrome, Microsoft Edge och Firefox har funktioner för att spara inloggningsuppgifter till webbsidor och tjänster.

Det är bekvämt eftersom det är hopplöst att komma ihåg alla lösenord, särskilt som de ska vara unika för varje tjänst, långa och innehålla en del specialtecken. Det är nästan omöjligt att uppfylla alla dessa krav utan att ta hjälp av webbläsaren.

Frågan är bara hur säkert det är?

Lösenordshanteringen i en webbläsare är faktiskt ganska säker, men bara så länge lösenordet för att logga in i webbläsaren är svårt att knäcka.

Det finns emellertid ett par nackdelar. Lösenord som är sparade i Edge gör ingen nytta om du använder Chrome eller Firefox. Och tvärt om. Du är alltså låst till samma webbläsare.

Ett annat problem är att webbläsarna inte kan generera säkra lösenord för nya tjänster och webbsidor som du öppnar. Du är tvungen att hitta på lösenorden själv och då ökar risken att de inte är tillräckligt krångliga och svårhackade.

Post it-lappar med nedskrivna lösenord.

Det sämsta systemet för att komma ihåg inloggningsuppgifter är att skriva ner dem på post it-lappar.

© shutterstock

Lösenordshanterare är lösningen

En lösenordshanterare är ett program eller en hemsida som genererar ultrasäkra lösenord som i princip är omöjliga att knäcka. Det går att påverka lösenordens utformning allt efter de krav som ställs på hemsidan eller tjänsten de hör till.

Vissa konto, till exempel Google och Facebook, tillåter lösenord som är upp till 100 tecken långa. Det är säkert så det förslår, men samtidigt är det ju omöjligt att komma ihåg lösenord som är så långa.

Med en lösenordshanterare behöver du aldrig komma ihåg dem och du slipper hitta på nya lösenord själv.

Vi rekommenderar lösenordshanteraren LastPass, som inte bara sparar alla inloggningsuppgifter åt dig utan som även kan skapa extremt säkra lösenord tack vare den inbyggda lösenordsgeneratorn.

Därför är LastPass bra

LastPass i mobiltelefon

LastPass finns som app i mobilen och som program till pc.

© shutterstock


LastPass är en av de populäraste lösenordshanterarna och finns som tillägg till de flesta webbläsare. Det betyder att du kommer åt dina lösenord från alla enheter, inklusive mobiltelefonen.

När du är på en webbsida där du ska logga in gör du det med hjälp av LastPass. Det går även att skapa riktigt säkra lösenord, som du sedan inte behöver komma ihåg – det sköter ju LastPass.

Det enda lösenord du behöver är det som hör till LastPass.

LastPass är gratis och det fungerar på alla plattformar. Därför rekommenderar vi det, och därför är det en del av PC-tidningens säkerhetspaket, som innehåller en rad säkerhetsprogram till din dator.

> Läs om hur LastPass fungerar och hämta det från Fördelszonen (kräver inloggning).

Kanske är du intresserad av...