password generator skyddar dina konton lösenordsskapare

Med en lösenordsskapare får du ett säkert och unikt lösenord till dina internettjänster.

Ordna säkra lösenord med en lösenordsskapare

Det kan vara svårt att själv hitta på ett lösenord som uppfyller alla moderna säkerhetskrav, men med en lösenordsskapare kan du på ett ögonblick skapa näst intill obrytbara lösenord.

Dåliga lösenord är utan tvekan den största säkerhetsrisken i ditt digitala liv. Om det är för kort eller består av vanliga ord tar det inte någon lång stund för hackare och deras program att knäcka det.

Om det händer kan de ta över dina e-postkonton, din Facebook-profil och dina konton hos butiker du handlar hos på internet.

Det enklaste sättet att hålla objudna gäster borta är i all enkelhet att bara använda lösenord som är så kraftfulla att de i praktiken är omöjliga att gissa eller knäcka. Det görs enklast med en lösenordsskapare.

Så fungerar en lösenordsskapare

En lösenordsskapare är ett program som automatiskt slumpar fram lösenord. Du bestämmer själv hur långt lösenordet ska vara, och om det ska innehålla både siffror, specialtecken och en blandning av gemener och versaler.

Vi rekommenderar att du i programmet använder alla möjligheter av variationer och skapar lösenord som är minst tolv tecken. Bara då får du lösenord som är riktigt säkra.

Password generator PWGen

PC-tidningen rekommenderar lösenordsskaparen PWGen, som du kan hämta i Fördelszonen. Här finns också en detaljerad steg för steg-guide som hjälper dig att skapa säkra lösenord.

PC-tidningen har testat lösenordsskaparen PWGen, och vi gillar den skarpt.

Det är anledningen till att programmet nu finns tillgängligt i Fördelszonen tillsammans med en utförlig guide till hur programmet används.

Som läsare av PC-tidningen kan du hämta programmet PWGen här

> Läs allt om datorsäkerhet här

Skapa det perfekta lösenordet

I programmet rekommenderar vi att du i den översta menyn väljer att lösenordet ska vara tolv tecken långt. 

Välj sedan teckenuppsättningen <AZ><az><09><symbols> om tjänsten där du tänker använda lösenordet har stöd för specialtecken.

Annars kan du använda teckenuppsättningen <AZ><az><09>

Klicka sedan på Generate för att skapa ett lösenord.

Password generator PWGen

I programmet PWGen väljer du hur långt lösenordet ska vara, samt om du vill använda bokstäver, siffror och specialtecken. Vi rekommenderar en kombination av alla tre.

Det tar bara någon sekund innan lösenordet visas i fältet Generated password

Nu kan du markera lösenordet med musen och trycka CTRL+C på tangentbordet för att kopiera den - och CTRL+V för att klistra in den där du vill använda den.

Eftersom säkra lösenord av uppenbar anledning brukar vara svåra att komma i håg, rekommenderar vi att du dessutom använder lösenordshanteraren LastPass, som finns att hämta i Fördelszonen, och som du som läsare av PC-tidningen kan hämta gratis. 

Om du använder webbläsaren Chrome, kan även det programmet hjälpa dig att skapa säkra lösenord. Det kan du läsa mer om här. 

Redaktionen rekommenderar: Skaffa ett komplett säkerhetspaket nu

Skaffa ett komplett säkerhetspaket till datorn, så har du ett bra skydd mot alla former av hot på internet. PC-tidningen har samlat tio kraftfulla program i ett komplett säkerhetspaket. Programmen är noga utvalda och testade av våra experter.

Varje program har dessutom en svensk steg för steg-guide, som hjälper dig att komma i gång med programmen.

> Just nu kan du få ett nummer av PC-tidningen och full tillgång till Fördelszonen för bara 29 kronor. Läs mer här.

Kanske är du intresserad av...