151 farliga appar på Android
Farliga appar

151 farliga appar har hittats i Google Play Butik. Kontrollera om du har installerat en eller flera av dem.

© Shutterstock

151 farliga appar på Android: Radera dem direkt

151 skadliga appar har upptäckts i Androids Google Play Butik. Om du har installerat en eller flera av dem bör du omedelbart radera dem.

12 november 2021 av Martin Lorentsen

Nu börjas det igen.

Ett flertal skadliga appar har hittats i Google Play Butik för operativsystemet Android. Den här gången handlar det om 151 appar som kan medföra stora problem för Android-användare världen över.

De farliga apparna har redan tagits bort från Google Play Butik, men det betyder inte att de tas bort från mobiler där de har installerats.

Det kan alltså fortfarande finnas en eller flera av de skadliga apparna på din Android-mobil, och i så fall behöver du radera dem omgående.

LÄS ÄVEN: Bättre integritetsskydd i Play Butik

Falska appar: Från antivirus till Photoshop

Utvecklarna av antivirus, Avast, har listat de 151 farliga apparna, så att du enkelt kan kontrollera om någon av dem finns på din mobil.

Listan som finns här omfattar bland annat VPN-appen SecVPN, fotoappar som Photoshop Detector och Recovery Old Photo, och ett falskt antivirusprogram som heter WOX – Antivirus & Cleaner.

LÄS ÄVEN: Varning för fejkappar på mobilen

Skydda dig mot farliga appar

Det är långt ifrån första gången det dyker upp farliga appar i Androids Google Play Butik, och med all sannolikhet inte heller sista gången.

Det är tyvärr lätt att råka installera skadliga appar på en Android-mobil, men lyckligtvis finns det bra antivirusprogram för mobilen som kan förhindra att det sker.

En del av dem kostar pengar, men appen Sophos Intercept X är gratis. Vi har tidigare skrivit om appen i tidningen och den fungerar utmärkt som skydd mot skadliga appar och filer.

> Du kan läsa artikeln om appen och hur du hämtar och ställer in den här.

Genomsök mobilen och ta bort appar med Sophos

När Sophos Intercept X har installerats meddelar den automatiskt när du hämtar en farlig app eller en skadlig fil. 

Sophos Intercept X förhindrar sedan att appen eller filen körs på mobilen. 

Om du misstänker att en skadlig app redan är installerad – som en av de 151 från Avasts lista – kan Sophos Intercept X också hjälpa dig. Du kan nämligen göra en genomsökning av mobilen och snabbt upptäcka om det gömmer sig en farlig app. 

Den kan sedan tas bort säkert med Sophos Intercept X.

LÄS ÄVEN: Farlig malware förklädd till säkerhetsuppdatering

Kanske är du intresserad av...