Microsoft gör det svårt att byta webbläsare i Windows 11
Microsoft

Om Microsoft får bestämma ska du använda webbläsaren Edge i Windows 11. De anstränger sig i alla fall för att du inte ska byta till en annan standardwebbläsare.

© Shutterstock

Microsoft gör det svårt att byta webbläsare i Windows 11

Om du vill använda en annan webbläsare än Edge som standard i Windows 11 får du förbereda dig på ett omständligt arbete.

Microsoft har lagt ner mycket energi på webbläsaren Edge, som är skräddarsydd för Windows.

Det är därför ingen hemlighet att Microsoft vill att vi ska använda Edge som standardwebbläsare. Det gäller framför allt i Windows 11.

Microsoft Edge används dock av långt ifrån alla, även om webbläsaren kontinuerligt uppdateras med nya funktioner. 

För somliga är det en fråga om att man är van vid att använda en annan webbläsare som Vivaldi, Google Chrome eller Firefox, som var och en har sin spetskompetens. Andra gillar helt enkelt inte Edge.

Oavsett orsaken har många valt att byta till en annan standardwebbläsare i Windows, och det har varit relativt okomplicerat att göra i Windows 10. 

Det blir en helt annan sak i Windows 11.

LÄS ÄVEN: Windows 11 kommer den 5 oktober

Så byter du standardwebbläsare i Windows 11

I Windows 10 behöver du bara gå in i inställningarna för standardappar och välja en annan installerad webbläsare som standard. 

I Windows 11 blir det lite krångligare.

Du måste fortfarande gå in i operativsystemets inställningar för att byta standardwebbläsare, men det räcker inte. Du måste också ange vilken webbläsare du föredrar som standard för varje filtyp som är relaterad till internet. Detta skriver The Verge.

Om du vill byta standardwebbläsare till exempelvis Firefox måste du manuellt ange Firefox som standard för HTML, WEBP, FTP, HTTP, HTTPS med flera. 

Det kan därmed ta avsevärd tid att byta standardwebbläsare i Windows 11, och när du byter kommer Microsoft i ett litet popup-fönster till och med att försöka övertyga dig om att använda Edge i stället för din valda webbläsare.

LÄS ÄVEN: Så här byter du standardwebbläsare i Windows 10

Var uppmärksam när du hämtar en ny webbläsare

Microsoft har gjort det krångligt att byta standardwebbläsare i Windows 11, men med hjälp av ett knep kan processen bli betydligt enklare. Som det ser ut nu kan du dock bara använda metoden en gång, och du kan lätt missa chansen.

När du har hämtat en ny webbläsare och öppnar en länk för första gången dyker det upp ett fönster som frågar vilken app du vill använda för att öppna länken.

Om du väljer din favoritwebbläsare och kommer ihåg att markera alternativet "Använd alltid denna app" blir webbläsaren automatiskt standardwebbläsare för alla filtyper.

Det är tyvärr lätt att glömma bort att markera och istället bara välja den webbläsare du vill öppna länken med. Om du gör det kan du inte enkelt byta standardwebbläsaren igen. 

I stället måste du då gå in och välja varje filtyp manuellt.

Om Microsoft kommer att ändra proceduren för byte av standardwebbläsare i Windows 11 vet vi ännu inte, men Firefox, Opera, Vivaldi och Google Chrome har alla uttryckt sig kritiskt om Microsofts försök att tvinga användarna att använda Edge.

LÄS ÄVEN: Undvik skräp på datorn med Googles webbläsare

Kanske är du intresserad av...