windows 11 release date Norge
Windows 11

Nu behöver du inte vänta så länge till innan du kan få Windows 11 på datorn. 

Microsoft lanserar Windows 11 den 5 oktober

Uppdateringen till Windows 11 blir gratis, men om du inte har en helt ny dator kan du få vänta länge innan uppdateringen landar i datorn.

2 september 2021 av Louise Olesen

Om du precis som vi ser fram emot Windows 11 på samma sätt som ett barn längtar till julafton, har vi goda nyheter. 

Microsoft har nämligen officiellt bekräftat att Windows 11 kommer att börja rullas ut den 5 oktober 2021. De bekräftar också ännu en gång att uppgraderingen blir gratis.

Du kan dock inte vara säker på att du redan den dagen kan fördjupa dig i Microsofts största nyhet på sex år. 

Windows 11 rullas nämligen ut i en alldeles speciell turordning.

> Läs allt om Windows 11

Vem får Windows 11 först?

Microsoft berättar att de har lärt sig av lanseringen av Windows 10 och därför erbjuder de i första hand Windows 11 till helt nya, kompatibla datorer. Detta inkluderar alltså även de datorer som fortfarande finns i butikerna.

Därefter kommer uppdateringen ut till övriga användare där nyare datorer, som lever upp till systemkraven på bästa sätt, prioriteras först.

Uppdateringen kommer att finnas i Windows Update när det är din tur och du kan själv kontrollera om uppdateringen är tillgänglig genom att gå till Inställningar och välja Uppdatering och säkerhet.

Enligt planerna kommer alla kompatibla datorer att erbjudas en gratis uppgradering till Windows 11 före mitten av 2022.

> Kan din dator köra Windows 11? Kolla det med ett smart program som även talar om vilka uppgraderingar du kan behöva göra för att datorn ska bli kompatibel. Du hittar programmet i Fördelszonen. 

Så ställer du dig först i kön

Även om Microsoft har lagt upp en plan för när olika datorer världen över får Windows 11 kan du installera uppgraderingen manuellt efter den 5 oktober.

Det gör du med verktyget Uppdateringsassistenten, som du hittar i Fördelszonen.

Ladda ner Uppdateringsassistenten idag så kan du förmodligen hoppa över kön – om datorn lever upp till de krav som finns för att kunna köra Windows 11. Du kan läsa mer om dem här.

> Se skillnaderna mellan Windows 10 och Windows 11  i den här artikeln

En bra tidpunkt att köpa ny dator

Microsoft skriver också att det just nu är ett bra tillfälle att köpa en ny dator. De flesta datorer som finns i butikerna just nu kommer nämligen att vara utrustade med Windows 11 från dag ett, eller vara redo för en blixtsnabb uppdatering. 

Vi kan dock bara rekommendera att du frågar i butiken om de är säkra på att den nya datorn kan köra Windows 11, eftersom det ju finns en rad krav på processor, arbetsminne osv. som den ska leva upp till. 

Vi har listat en rad datorer som du kan hitta i butikerna nu, som med säkerhet kan köra Windows 11.Den listan kan du se här.

Tänk också på att du utan problem kan köra Windows 10 fram till den 14 oktober 2025. Du kan läsa mer om det här.

Kanske är du intresserad av...