Lätt att använda Firefox som standardwebbläsare i Windows.
Byt till Firefox

Microsoft vill gärna att du väljer företagets webbläsare Edge. Så gärna att det är riktigt krångligt att byta till en konkurrent.

Nu är det enkelt att byta standardwebbläsare i Windows

Det är krångligt att ändra standardwebbläsaren i Windows 10 och 11, men nu har teamet bakom webbläsaren Firefox hittat en lösning.

De flesta Windows 10-ägare har länge känt till att Microsoft gärna vill utöka användningen av företagets webbläsare Edge.

Det visar sig till exempel genom att Edge återställs som standard när du installerar större uppdateringar, och att du måste bekräfta ditt val flera gånger när du försöker byta standardwebbläsare manuellt.

Samtidigt krävs en krånglig rundtur i Windows inställningar om du vill ta bort Edges monopol och exempelvis få webbläsaren Chrome eller Firefox som standard istället.

Som vi precis har avslöjat här i PC-tidningen blir det tyvärr inte bättre i Windows 11. Tvärtom, för i Windows 11 kan du inte bara välja en annan webbläsare,

utan måste i stället välja en annan webbläsare för varje protokoll som kan öppnas i en webbläsare. Det innebär att du måste gå igenom samma steg otaliga gånger. 

Det betyder standardwebbläsaren

Om du inte själv har ändrat inställningarna i Windows  – eller precis har gjort en större funktionsuppdatering på datorn – är standardwebbläsaren inställd på Microsoft Edge.

Det betyder att alla länkar du klickar på, till exempel i ett mejl, kommer att öppna hemsidan i Edge. Detsamma gäller om du klickar på Windows-funktioner i Inställningar som visar ytterligare information från webben. 

Även dessa öppnas med Edge. Det kan vara extremt irriterande om man föredrar en annan bra webbläsare på den fria marknaden. 

> Läs även: Så använder du inkognito och InPrivat-webbläsare

Besvärligt att byta webbläsare

Som det är idag måste du navigera til Standardappar i Inställningar i Windows 10 för att ändra standardwebbläsare. Härifrån klickar du in på den nuvarande webbläsaren för att se en lista över tillgängliga webbläsare på datorn som du sedan kan ersätta den nuvarande med. 

Samtidigt har det inte varit möjligt för program att göra det genom att du bara klickar på en knapp i programmet, som man kunde i tidigare versioner av Windows.

Den besvärliga metoden gör att många av oss håller fast vid halvdåliga standardappar.

> Läs mer om hur du byter standardwebbläsare i Windows 10 här

Firefox har hittat den heliga graalen

Istället för att låta användarna vandra den långa vägen in i Windows inställningar har Mozilla, som står bakom Firefox, satt sig in i hur funktionen fungerar i Windows. 

Den kunskapen har de sedan använt för att ändra hur man gör Firefox till standardwebbläsare i Windows. Precis som förr i tiden är det nu åter möjligt genom att bara klicka på en knapp i Firefox inställningar. En talesman från Mozilla förklarar den nya möjligheten:

”Folk borde ha möjlighet att välja standardinställningar smidigt och lätt. Eftersom det inte går i Windows 10 och 11 har Firefox tittat på andra delar av Windows inre för att ge dem en upplevelse som liknar den som Windows ger Edge när användarna väljer Firefox som standardwebbläsare.”

Med andra ord är det nu lika enkelt att välja Firefox som det är att välja Edge, vilket bara verkar rimligt ur ett konkurrensperspektiv.

Firefox är byggt på öppen källkod, så man kan hoppas att företagets nyfunna frihet även kan användas i andra webbläsare som Google Chrome eller norska Opera.

Bytt till Firefox som standardwebbläsare
Firefox

I Firefox inställningar behöver du nu bara klicka på en enda knapp, så byts standardwebbläsaren – utan någon omväg till inställningarna i Windows. 

Täpper Microsoft till hålet?

Enligt Microsoft ändrades valet av standardprogram en gång i tiden för att undvika webbläsarkapningar – alltså att skadliga program ändrade standardwebbläsaren eller andra program utan användarens medgivande. 

Om funktionen har införts som en säkerhetsåtgärd är den stora frågan om Microsoft kan leva med att det nu är möjligt för programvarutillverkare att kringgå den, eller om de ändrar funktionen ännu en gång före publiceringen av Windows 11, så att Firefox-tricket inte längre fungerar. 

Vi följer naturligtvis saken nära här på redaktionen.

> Edge fungerar bäst när du är inloggad.Se här hur du loggar in i Edge. 

Kanske är du intresserad av...