elak robot pratar i telefon
Avancerat telefonbedrägeri:

Artificiell intelligens kan imitera dina familjemedlemmars röster i telefonsamtal.

Så här härmar bedragare dina familjemedlemmars röster med hjälp av AI

Bedragare använder artificiell intelligens för att låta som dina familjemedlemmar. På så sätt hoppas de kunna få dig att skicka pengar.

Konstgjord intelligens och AI utvecklas snabbt just nu. 

Chatrobotar som ChatGPT, som kan svara på alla tänkbara frågor, byggs in i sökmotorer, och tjänster som Dall-E och Midjourney kan skapa bilder av allt utan att du behöver en fotograf eller konstnär. 

Men den artificiella intelligensen kan också användas för att härma röster – på gott och ont. 

Det var inte länge sedan som det blev möjligt att imitera avlidna familjemedlemmars röster för att läsa sagor för barnbarnen. Nu tar bedragare till sig tekniken för att försöka lura av dig pengar.

> Läs även: Få tillgång till den nya Bing-sök-chattboten

Barnbarnet behövde pengar

Det är något som kanadensiska Ruth Card, 73, har upplevt. Hon blev uppringd av sitt barnbarn Brandon, som sa att han hade blivit arresterad av polisen och behövde pengar för att betala borgen så att han kunde släppas.

Ruth Card skyndade sig till sin lokala bank och tog ut 3 000 kanadensiska dollar (ca 23 300 kronor). 

Det var det maximala dagliga beloppet, så hon begav sig till en annan filial för att ta ut mer pengar. På den nya banken tog en anställd den äldre damen åt sidan och berättade att en annan kund i banken hade blivit uppringd under liknande omständigheter. 

Mannen som Ruth Card hade pratat med var troligtvis inte hennes barnbarn, utan en robot som med hjälp av artificiell intelligens lät precis som barnbarnet.

"Vi rycktes med. Vi var helt säkra på att vi pratade med Brandon", säger Ruth Card till Washington Post som återger historien.

Behöver bara några få meningar

Tack vare de senaste årens framsteg inom artificiell intelligens har det blivit mycket enklare att få datorer att imitera röster. 

Datorn behöver bara ett röstprov på några få meningar för att kunna skapa en kopia av en röst. Röstprovet kan till exempel tas från en YouTube-video eller ett annat klipp från sociala medier som ligger fritt tillgängligt på nätet.

År 2022 drabbades 36 000 personer i USA av bedrägeriförsök av människor som utgav sig för att vara vänner eller familj till offren.

> Läs också hur bedragare med liknande teknik utnyttjade Elon Musks ansikte med en annan röst för att få folk att investera i Bitcoins

Tekniken är lättillgänglig på nätet

Artificiell intelligens som härmar röster är lättillgänglig på nätet. Datorerna analyserar vad som gör en röst speciell, och söker sedan igenom en stor databas av röster för att hitta en som liknar originalet.

Det är tjänster som ElevenLabs som används för bedrägerierna. ElevenLabs har tidigare kritiserats för att de har fått en kopia av Harry Potter-skådespelaren Emma Watson att citera från Adolf Hitlers ”Mein Kampf”.

> Läs hur du kan väcka gamla fotografier till liv med artificiell intelligens

Här nedan kan du se en demonstrationsvideo från ElevenLabs där skådespelaren Leonardo DiCaprios röst ersätts med olika datorskapade kopior av andra kända röster.

Svårt att fånga röstbedragarna

Eftersom den här typen av bedrägeri normalt sker via telefon, är det svårt för myndigheterna att fånga upphovsmännen. De kan sitta var som helst i världen och enkelt få det att se ut som att samtalet kommer från ett nummer som du känner igen. 

Vi kan bara uppmana dig att vara extra skeptisk om du blir ombedd att betala pengar via telefon av en vän eller familjemedlem. 

Fundera på om bakgrundshistorien är realistisk. Försök att ringa eller skriva till personen som det verkar som att du pratar med. Det kan du göra genom att parkera samtalet i mobilen eller be dem ringa tillbaka. 

Och så ska du aldrig betala folk med presentkort. Det är ett typiskt knep från bedragare, eftersom presentkort är svårare att spåra än en överföring från banken. 

> Läs hur artificiell intelligens avslöjade sanningen om The Beatles

Kanske är du intresserad av...