Bitcoin-bedrägeri med deepfakes av Elon Musk
Bitcoinbedrägeri:

Du kan råka illa ut om du ger dig ut på investeringsäventyr på nätet. Just nu försöker bedragare få dig att investera i Bitcoin via en falsk investeringsportal.

© Shutterstock

Brottslingar utnyttjar världens rikaste man i bedrägeriförsök

Bedragare har gjort en så kallad deepfake-video där det framstår som att Elon Musk marknadsför en falsk investeringswebbplats.

Om du funderar på att investera i kryptovaluta som till exempel Bitcoin måste du vara försiktig. Bedragare är nämligen mycket aktiva på marknaden för kryptovaluta.

Så sent som i mars 2022 utfärdade europeiska tillsynsmyndigheter en varning till konsumenter som investerar i kryptovaluta, och nu är den aktuell igen.

I alla fall är brottslingar i full gång med att försöka locka oss att investera våra pengar i kryptovaluta via en falsk investeringswebbplats, och bedragarnas trick är mycket kreativt. 

De har gjort en deepfake-video där det ser ut som om självaste Elon Musk är en förespråkare för projektet.

LÄS ÄVEN: Bedragare lurar dig på Facebook

Skapar falsk deepfake-video med Elon Musk

Det är en välkänd metod att bedragare försöker använda kända personer för att locka till sig pengar med falska investeringskampanjer.

Kändisarna har ingenting att göra med bedragaren, men eftersom de har ett välkänt ansikte är vissa människor mer benägna att låta sig luras av budskapen. 

Särskilt när de falska råden kommer från rika personer som uppfinnaren Elon Musk, som är världens rikaste man.

Nu har svindlarna gått ett steg längre och gjort en deepfake-video, där en falsk version av Elon Musk berättar att han har investerat 50 miljoner dollar i en investeringsplattform som heter BitVex.

Du kan se den falska deepfake-videon här. Om du tittar noga kan du se att rösten inte stämmer överens med Musks munrörelser.

”Musk” lovar att du blir rik

Den falska Elon Musk berättar också hur bra möjligheter du har att bli rik på kryptovalutan Bitcoin via investeringsplattformen. Faktum är att han utlovar 30 procents avkastning på din investering.

Men det handlar om en falsk investeringswebbplats och det är inte Elon Musk du ser i videon, utan en animerad version som skapats på en dator. 

Så även om det ser ut och låter som Elon Musk är det inte ens han.

Det är inte första gången som Musk missbrukats i falska kampanjer för kryptovaluta. I januari 2021 tjänade en falsk kryptotävling 580 000 dollar på en vecka i hans namn. Det motsvarar över 5,6 miljoner svenska kronor.

LÄS ÄVEN: Vad är Deepfakes?

Så upptäcker du investeringsbedrägerier

Marknaden för kryptovaluta lockar brottslingar på bred front, eftersom det för närvarande inte finns någon reglering på området. 

EU-parlamentet har en lagstiftning på gång, men reglerna förväntas inte träda i kraft förrän 2024.

Därför måste du tills vidare på egen hand vara uppmärksam för att inte falla i bedragarnas fällor. 

Det kan du vara genom att följa dessa råd. 

Var särskilt uppmärksam på:

  • Löften om mycket hög avkastning – låter det för bra för att vara sant, så är det för bra för att vara sant.
  • Kändisar eller myndigheter som rekommenderar kryptoinvestering är ett säkert tecken på att det är bedragare som ligger bakom.
  • Främmande personer som kontaktar dig via sociala medier, e-post eller sms med ett bra investeringserbjudande är också tecken på bedrägeri.
  • Identiteten på en person eller ett mäklarföretag som vill sälja kryptotillgångar kan inte bekräftas.
  • Investeringsförmedlaren ber dig dela känslig personlig information som dina kortuppgifter, lösenord och liknande – dela dem inte med någon.
  • Investeringsmäklaren ber dig betala till flera eller ständigt olika bankkonton.

LÄS ÄVEN: Se upp för nätfiske: Här är de farligaste tjänsterna

Kanske är du intresserad av...