Deepfakes. Ai. Konstgjord intelligens

Deepfakes är stillbilder som väcks till liv med hjälp av konstgjord intelligens.

Deepfakes: Levande ansikten som imponerar och skrämmer

Konstgjord intelligens från Samsung kan skapa oerhört realistiska animationer från stillbilder. Plötsligt kan Mona Lisa inte bara le utan även prata, och Barack Obama säga något som han aldrig har sagt i verkligheten.

28 maj 2019 av Steffen Nielsen

Föreställ dig en falsk Facebook-video med Donald Trump där presidenten berättar att han har atombombat Nordkorea.

Falska nyheter har många ansikten, och det blir inte mindre skrämmande efter att Samsung nyligen presenterade en konstgjord intelligens som kan skapa videosekvenser av ett vanligt fotografi.

Med hjälp av ett ljudklipp och en stillbild kan tekniken skapa en video som är skrämmande lik en verklig videoinspelning.

Mona Lisa väcks till liv med konstgjord intelligens

Här nedan kan du se ett exempel på tekniken där Da Vincis berömda målning av Mona Lisa med hjälp av artificiell intelligens väckts till liv så att det outgrundliga leendet har förvandlats till film.

Deepfakes - Mona Lisa
Deepfakes

Här har Mona Lisa fått en dos artificiell intelligens.

© Egor Zakharov

Enligt forskarna på Samsung AI Center kommer den nya tekniken att ha många positiva effekter i framtiden. Tekniken kommer bland annat att revolutionera sättet som vi kommunicerar med varandra och göra datorspel mycket mer levande.

> Konstgjord intelligens finns redan i en rad produkter för hemmabruk, exempelvis om du använder Google Assistent, Alexa eller Siri

Deepfakes är sofistikerade specialeffekter

Det finns dock även mörkare aspekter av tekniken, som det tänkta exemplet med en animerad Donald Trump som skapar panik på sociala medier. 

Sådana falska animationer kallas Deepfakes. 

I den här videon kan vi se ett exempel på en Deepfake som är skapad av publikationen Buzzfeed. Videon blev väldigt omtalad på nätet när den släpptes för ett år sedan, och den är ett skrämmande exempel på vad tekniken kan användas till.

En annan effekt av den här nya forskningen är att den här typen av specialeffekter snart kan lämna Hollywood och bli var man egendom, vilket resulterar i att det kommer bli ännu svårare att veta vad som är sant och falskt på internet.

Du kan läsa mer om hur en Deepfake-video blir till i den här artikeln från Science Alerts.

I videon här under kan du se hur forskarna från Samsung förklarar tekniken bakom Deepfakes. 

Kanske är du intresserad av...