Amazon är företaget bakom den digitala assistenten Alexa. Enligt dem kan Alexa lindra sorgen i svåra tider efter corona, genom att imitera röster från dem vi har förlorat i pandemin.
Alexa:

Amazon är företaget bakom den digitala assistenten Alexa. Enligt dem kan Alexa lindra sorgen i svåra tider efter corona, genom att imitera röster från dem vi har förlorat i pandemin.

Låt avlidna farmor läsa godnattsaga för barnen

Det låter säkert både fascinerande och en smula morbitt, men snart kan den digitala assistenten Alexa imitera röster från människor som inte längre finns bland oss.

Förra veckan höll internetbutiken Amazon en stor konferens i Las Vegas – re:Mars, som handlar om robotar och automatik, och här fanns bland annat nyheter om Amazons digitala röstassistent Alexa.

Alexa fungerar på samma sätt som Apples Siri, Microsofts Cortana och Google Assistant, och kan bland annat användas för att svara på frågor, söka i kalendern, visa rätt väg eller stänga av eller slå på utrustning i hemmet.

Läs även: Vad är Google Assistant, Amazon Alexa och Siri?

Känner igen och imiterar röster

När Alexas nya funktioner skulle presenteras sa Rohit Prasad, en av Amazons högsta chefer: 

”Vi har alla förlorat någon vi höll kär i pandemin – och även om AI (artificiell intelligens) inte kan ta bort smärtan i sorgen kan den definitivt hålla liv i minnen.”

Det kan Rohit Prasad ha rätt i, för den stora nyheten för Alexa-assistenten är att den kommer att kunna känna igen olika röster och sedan imitera precis den röst du vill höra.

Amazon säger själv om tekniken att tanken är att Alexa ska visa mänsklig empati när du till exempel får farmor att läsa en godnattsaga på sängkanten.

Blandade reaktioner från publiken

På konferensen i Las Vegas demonstrerade Amazon tekniken genom att visa ett filmklipp med en liten pojke som frågar Alexa om mormor kan läsa klart godnattsagan.

Alexa svarar sedan med sin vanliga röst innan den slår över i mormors röst och börjar läsa trollkarlen från Oz.

Det fick både publiken och det efterföljande debattforumet att reagera med lika delar fascination och avsky. För är det inte olustigt att göra falska röstinspelningar av avlidna? 

I alla fall kan tekniken medföra vissa etiska överväganden, och flera säkerhetsexperter har redan varnat för att tekniken kan missbrukas för att till exempel lura folk på telefon.

Läs även hur du får enkel tillgång till massor av musik med Smart Home i Fördelszonen

Så fungerar det

För att kunna imitera andras röster måste Alexa naturligtvis ha hört rösten tidigare. Det krävs dock bara mindre än en minuts inspelning från exempelvis en video av en annan person innan Alexa har hört tillräckligt för att kopiera rösten.

Vi vet ännu inte hur bra det fungerar i praktiken, eftersom den uppdaterade Alexa ännu inte har släppts.

Det är också osäkert när de nya funktionerna blir allmänt tillgängliga.

Kanske är du intresserad av...