Emotet-malware har återvänt
Tillbaka igen:

Malware-hotet Emotet, som fungerar som en så kallad trojan, har återvänt från sin vintervila och sprider sig än en gång på nätet.

© Shutterstock

Emotet: En av världens farligaste typer av malware är tillbaka

En av världens farligaste former av malware har återvänt efter en längre vila, och sprider sig snabbt. Som tur är kan du själv agera för att inte drabbas.

Efter en paus på mer än tre månader har vansinnigt farliga Emotet börjat härja på nätet igen.

Närmare bestämt observerades den skadliga programvaran av säkerhetsföretaget Confense tisdagen den 7 mars 2023, vilket är första gången sedan november 2022. Det skriver Confense i ett blogginlägg.

Emotet-malware, som vi har skrivit om tidigare, upptäcktes 2014 och anses vara en av de farligaste typerna av malware i världen. Den kan nämligen inte bara skada datorn på egen hand. Emotet håller även dörren öppen för ytterligare infektioner.

LÄS ÄVEN: Farligt spionprogram sprids på Android

Så attackerar Emotet-malware

Emotet sprids, som mycket annan malware, via bifogade filer i e-postmeddelanden. Vanligtvis får du ett mejl som liknar ett svar på en tidigare korrespondens – ofta i form av ett kvitto eller en faktura.

Det kan också verka som att mejlet kommer från en e-postadress du känner igen. Om din dator har drabbats kan den skicka skräppost från din e-postadress.

LÄS ÄVEN: Kontrollera om din e-postadress används för att skicka Emotet

I mejlet bifogas en zip-fil som du uppmanas att öppna. I mappen finns ett dokument, till exempel ett Worddokument som du ska aktivera, och när du gör det blir datorn infekterad med den skadliga programvaran.

När dator har drabbats av Emotet öppnas dörren för massor av annan skadlig programvara, som exempelvis ransomware, där hackare låser dina filer och kräver en lösensumma.

LÄS ÄVEN: Vad är ransomware?

Så skyddar du dig mot Emotet

Även om Emotet-malware anses vara bland världens farligaste, är det möjligt att skydda sig.

Först och främst kommer du långt med sunt förnuft. 

Kontrollera alltid avsändaren av ett mejl noggrant och var skeptisk när du får ett e-postmeddelande från en avsändare som innehåller en bifogad fil. Särskilt om du uppmanas att hämta och öppna filen.

En bra tumregel är att aldrig öppna bifogade filer från mystiska avsändare. 

Dessutom bör du utrusta datorn med ett bra antivirusprogram. PC-tidningen rekommenderar programmet Avira, som du som prenumerant kan hämta i Fördelszonen.

> Klicka här för att hämta Avira i Fördelszonen

Då är du väl skyddad mot virus och malware.

LÄS ÄVEN: Bästa datorsäkerheten just nu

Kanske är du intresserad av...