Emotet trojan
Trojan

Viruset Emotet är tillbaka med förnyad kraft.

Trojan döljer sig i falska dokument

Trojanen Emotet är tillbaka med full kraft, denna gång på ett ännu mer utstuderat sätt. Var extra försiktig med till mejl bifogade dokument, där viruset nu gömmer sig bakom falska poppuppmeddelanden.

I oktober skrev vi om trojanen Emotet som kopierar e-postinställningarna i datorn och använder dem för att skicka e-post i ditt namn.

Sedan dess har det varit lugnt om trojanen, fram tills nu. Nu finns det tecken på att Emotet är tillbaka.

Det är säkerhetsföretaget Proofpoint som har uppmärksammat det ökande hotet. Enligt Proofpoint har hotet från Emotet femdubblats över julen.

Detta är en trojan

Trojaner är en typ av virus som är förklädda som nyttiga och legitima program. Trojaner kan även döljas i exempelvis uppdateringar eller i bifogade filer som skickas via e-post.

När det till synes legitima programmet startas aktiveras trojanen som kan utföra lite vad som helst, allt från att spionera till att ge upphovsmännen full kontroll över datorn.

Den som drabbas har ofta blivit lurad med någon form av social manipulering för att hämta och aktivera trojanen i den egna datorn.

Emotet är en trojan

Emotet är en trojan som försöker ta sig in i datorn genom att utge sig för att vara ett intressant Word- eller Exceldokument som kommer via e-post. När dokumentet öppnas startar ett makro som installerar själva viruset utan att det märks.

Viruset har flera funktioner. För det första kopierar de alla e-postinställningar och skickar dem till upphovsmännen. Inställningarna kan de sedan använda för att skicka e-post i ditt namn. För alla som får e-posten ser det ut som om det är du som har mejlat.

För det andra kan viruset även skada datorn direkt. Det kan till exempel användas för att installera annan skadlig kod, till exempel utpressningsvirus.

> Mer att läsa: Se om din e-postadress missbrukas

Ny variant av Emotet visar felmeddelanden

Den nya varianten av Emotet är ännu lurigare än den typ som dök upp i höstas.

När det bifogade dokumentet öppnas visas det i stället ett falskt poppuppmeddelande som talar om att filen inte kan öppnas.

Säkerhetsexperter menar att detta är ett medvetet sätt för att den användaren inte ska undra varför ”dokumentet” inte öppnas som förväntat.

Enda sättet att skydda sig

Emotet kommer i många typer av mejl och på olika språk. Ofta handlar mejlen om något aktuellt, till exempel en julhälsning.

Det gör att det är omöjligt att beskriva hur ett typiskt mejl med Emotet ser ut.

Det enda skyddet som är heltäckande är att ALDRIG öppna ett dokument som kommer bifogat i ett mejl. Enda gången du får öppna en sådan fil är om du kan verifiera med avsändaren att filen är äkta.

Dessutom är det viktigt att säkerhetsprogrammet i datorn är aktivt och uppdaterat. Vi rekommenderar Bitdefender Antivirus Free, som finns att hämta i Fördelszonen för alla som läser PC-tidningen.

Kanske är du intresserad av...