Malware
Malware

Hackare kan ladda mer skadlig kod till din dator med hjälp av Windows eget säkerhetsprogram.

© Shutterstock

Uppdatering gör Windows-säkerhet osäkert

En ny uppdatering av Windows 10:s säkerhetsprogram Microsoft Defender gör det möjligt för hackare att använda programmet för att installera skadlig kod i datorn.

Windows-säkerhet är Microsofts säkerhetssystem i Windows som bland annat skyddar mot virus och annan skadlig kod.

Men en ny uppdateringen till säkerhetssystemets antivirusprogram, Microsoft Defender, har det blivit ett verktyg för hackare.

En ny uppdatering till Microsoft Defender har visat sig innehålla nya möjligheter för hackare att infektera en dator med skadlig kod. Det uppger hemsidan Bleeping Computer.

Anledningen är att Microsoft Defender har fått en kommandoprompt som gör det möjligt att hämta filer utifrån, något som hackare kan tänkas utnyttja.

> Mer att läsa: Vad är malware?

Hackarna måste komma in i nätverket

Den nya säkerhetsbristen i Microsoft Defender är emellertid inte särskilt allvarlig i praktiken. Det går bara att utnyttja bristen om hackarna är inloggade på ditt lokala nätverk.

Om hackarna kommer in i ett nätverk är det en helt annan sak. Det räcker att skriva ett enkelt kommando i kommandoprompten för att hämta alla möjliga former av skadliga program till datorn.

Bleeping Computer har provat och lyckats hämta utpressningsvirus från sommarens omfattande attack mot gps-företaget Garmin. Bakom den attacken stod den ryska hackargruppen Evil Corp med den ryske hackaren Maksim Yakubets i spetsen. Läs mer om attacken.

Microsoft Defender upptäcker faran

Microsoft Defender kan visserligen användas för att hämta skadlig kod finns det goda nyheter. Defender upptäcker fortfarande när det dyker upp skadliga filer i datorn. Det skriver Microsoft i ett svar till Bleeping Computer.

Även om den nya funktionen är potentiellt farlig har Microsoft inte tagit bort den. Företaget har inte heller talat om varför den ens infördes.

> Mer att läsa: iPhone-appar med skadlig kod hittade i Apples App Store

Kanske är du intresserad av...