Ny malware: The Meduza Stealer
The Meduza Stealer

Namnet på det nya viruset kommer från den mytologiska figuren Medusa, vars hår bestod av ormar.

© Shutterstock

Meduza-malware stjäl dina krypterade lösenord

En ny form av skadlig programvara har upptäckts som både döljer sig effektivt för antivirusprogram och stjäl dina lösenord.

Det är långt ifrån första gången vi på PC-tidningen måste rapportera att en ny skadlig programvara har upptäckts, och nu har det tyvärr hänt igen.

Säkerhetsföretaget Uptycs har upptäckt att en ny och farlig skadlig programvara har utvecklas av individer på den mörka webben. Det skriver företaget i ett blogginlägg.

Enligt Uptycs kan den skadliga programvaran stjäla en skrämmande mängd känslig information om dig och de tjänster du använder. Det inkluderar även lösenord från lösenordshanterare.

LÄS OCKSÅ: Malware kan ta kontroll över mobilen

Malware kan kringgå kryptering

Den skadliga koden, som heter The Meduza Stealer, kan stjäla en otrolig mängd information om dig, och om du drabbas får det sannolikt allvarliga konsekvenser.

Först och främst samlar Meduza in alla dina surfdata, vilket inkluderar sådant som vilka webbplatser du har besökt, hur du har använt webbplatserna och vad du har skrivit på webbplatserna.

Om du har använt ett webbläsartillägg för en lösenordshanterare, kryptoplånbok eller för tvåstegsverifiering, kommer Meduza även att fånga upp information därifrån.

Därmed an hackare bland annat få tag på dina lösenord, även om du trodde att de var dolda bakom kryptering.

LÄS OCKSÅ: En av världens farligaste typer av malware är tillbaka

Svårt att skydda sig mot Meduza

Den skadliga programvaran Meduza är dessutom svår att upptäcka. Enligt säkerhetsföretaget Uptycs har flera populära antivirusprogram misslyckats med att upptäcka det skadliga programmet, som tack vare speciella tekniker döljer sig väldigt effektivt.

Enligt Uptycs vidareutvecklas Meduzas programvara fortfarande av sina skapare, så man räknar med att nya funktioner kommer att läggas till för att göra den skadlig programvaran ännu farligare.

Det finns inga konkreta bevis för att den skadliga programvaran har använts i någon attack, så det är ännu inte säkert hur det går att skydda dig. 

Så undviker du att drabbas

Det skadliga Meduza-programmet är en så kallad trojan. Detta innebär att det gömmer sig i andra program, och du behöver inte nödvändigtvis veta att det har kommit in i datorn.

Det kan spridas som andra trojaner via e-postbilagor, falska webbplatser och falska annonser på internet, men det kan också smyga sig in via föråldrade och osäkra program på din dator.

Därför är det viktigt att du har bra säkerhetsprogram som kan blockera misstänkta filer från att hämtas, och som undersöker datorn efter skadlig programvara och annat otyg. Om du redan har ett antivirusprogram på din dator, se till att det alltid är uppdaterat till den senaste versionen.

I Fördelszonen kan du komma igång med att skydda datorn med PC-tidningens säkerhetspaket.

Klicka här för att hämta program som ingår i säkerhetspaketet.

LÄS OCKSÅ: Det vimlar av malware förklädda som ChatGPT

Kanske är du intresserad av...