Minst 50 000 datorer per dag
Minst 50 000 datorer per dag

Botnätet Mylobot härjar just nu på datorer över hela världen.

© Shutterstock

Botnet infekterar minst 50 000 datorer per dag

Säkerhetsföretaget Bitight varnar för ett nätverk av automatiserad malware, ett så kallat botnet, som drabbar minst 50 000 datorer om dagen.

50 000 datorer om dagen.

Så många datorer blir just nu infekterade med malware av ett omfattande botnet.

Det berättar det amerikanska säkerhetsföretaget Bitsight i en rapport.

Detta botnet, som har fått namnet MyloBot, tar över datorer och förvandlar dem till slavar, som sedan kan användas för att hämta ytterligare skadlig programvara och infektera andra datorer. För närvarande sprider det sig i ett historiskt tempo.

LÄS ÄVEN: Vad är en DDoS-attack?

Vad är ett botnet?

Ordet ”botnet” är en sammandragning av de engelska orden ”robot” och ”network”, det vill säga nätverk. 

Kriminella använder speciella trojaner för att ta sig förbi säkerheten i många användares datorer. De tar kontrollen över alla datorer och organiserar alla infekterade maskiner i ett nätverk av ”bottar” som de kriminella kan fjärrstyra.

När ett botnet har etablerats med många datorer kan cyberkriminella utnyttja detta för att utföra DDos-attacker, spamkampanjer eller andra cyberangrepp.

I vissa fall bygger bedragarna upp ett nätverk som de säljer eller hyr ut till andra som kan använda det, till exempel för skräppostkampanjer.

Källa: Kaspersky

50 000 drabbas varje dag

MyloBot upptäcktes redan 2018, men har sedan dess haft en enorm tillväxt. Bitsight berättar i sin rapport att 50 000 datorer blir infekterade varje dag av MyloBot.

Enligt Bitsight är det dock bara toppen av isberget; I verkligheten kan det handla om 150 000 drabbade datorer varje dag. År 2020 registrerade Bitsight till och med hela 250 000 infektioner varje dag med MyloBot.

Det är framför allt i USA och Asien som datorer är i fara, men MyloBot har också intagit Europa där det finns rapporter om angrepp i flera länder.

LÄS ÄVEN: Farligt spionprogram i Android

Så drabbar MyloBot datorn

I princip alla löper risk att bli infekterade med MyloBot.

Om det händer kommer hackarna att ta över datorn och använda den till i stort sett vad de vill. Exempelvis kan de hämta mer malware till datorn eller använda den som ett led i hackerangrepp eller skräppostkampanjer.

MyloBot är dessutom svår att upptäcka och kan gömma sig på en dator i upp till 14 dagar innan det upptäcks av antivirusprogram.

Skydda dig mot botnet med antivirus

Men även om MyloBot använder speciella tekniker för att dölja sig kan du göra det svårare för hackarna att få träff på din dator med ett bra antivirusprogram.

PC-tidningen rekommenderar antivirusprogrammet Avira, som du hittar i Fördelszonen på vår hemsida. Verktyget är kostnadsfritt att hämta om du prenumererar på PC-tidningen.

> Klicka här för att hämta Avira och vårt Säkerhetspaket i Fördelszonen.

LÄS ÄVEN: Vad är malware?

Kanske är du intresserad av...