DDos-attack
DDOS:

I en DDoS-attack riktar kriminella en massa digitala enheter mot exempelvis en hemsida, så att den överbelastas och går ner.

Vad är en DDoS-attack?

En armé av kapade datorer används i ett målinriktat angrepp. Det låter som påhitt, men i själva verket är DDoS-attacker ett av hackarnas farligaste och ständigt aktuella vapen. Vi förklarar DDoS-attacker och hur du ser till att du inte blir en del av dem.

När du läser om att företags eller myndigheters webbplatser ligger nere på grund av hackerangrepp handlar det nästan alltid om DDoS-attacker. 

Det gällde till exempel ett välkänt angrepp på en rad myndigheters hemsidor i Estland 2007, inklusive parlamentets och flera bankers hemsidor.

Det var också ett DDoS-angrepp som nyligen satte stopp för distributionen av alkohol i Ryssland.

> LÄS ÄVEN: Hackare förlamar alkoholmarknaden i Ryssland

I den här artikeln tittar vi på vad DDoS-attacker handlar om, och hur en hackare överhuvudtaget kan fjärrstyra en armé av främmande datorer.

Vad är en DoS-attack?

DoS-attacker eller DoS-angrepp är riktade attacker mot exempelvis en dator eller server. 

Avsikten med attacken är att se till att andra inte kan komma åt den drabbade enheten. Målet kan till exempel vara en server som kör en hemsida. 

DoS står för ”Denial of service”, vilket på svenska kan översättas med förlamningsangrepp.

En DoS-attack sker genom att hackare riktar tusentals förfrågningar mot den utsedda servern. När servern ”besvarar” dessa förfrågningar kan den inte längre besvara avsedda förfrågningar. 

Konkret kan det till exempel innebära att en hemsida går ner för att servern är ”bombarderad”.

LÄS ÄVEN: Vad är nätfiske?

Vad är en DDoS-attack?

En klassisk DoS-attack från en hackares dator är som utgångspunkt inte särskilt farlig, eftersom servern bara behöver spärra åtkomsten för den datorn.

Det är en annan sak om angreppet kommer från tusentals olika datorer samtidigt. Då kallas det för en DDoS-attack.

DDoS står för ”Distributed Denial of Service”.

En DDoS-attack (med ett extra ”D”) är den vanligaste formen av DoS-attack.

Skillnaden mellan en vanlig DoS-attack och en DDoS-attack är att bombardementet består av förfrågningar från många – ofta tusentals – datorer på en gång. Angreppet kommer med andra ord från många källor samtidigt, vanligtvis från hela världen.

Vad är ett botnet?

Ett samordnat angrepp av den här typen kräver naturligtvis att skurkarna har tillgång till tusentals datorer, ett så kallat botnet.

Det är tyvärr här som du och din dator riskerar att komma in i bilden.

En DDoS-attack förutsätter fjärrstyrning av datorer, vilket i sin tur förutsätter att hackarna kan ta kontrollen över främmande datorer. Vanligtvis datorer som är dåligt skyddade.

DDoS-attack
Botnet:

En DDoS-attack innebär att en dator eller server angrips från många olika källor på en gång.

Så här kan du medverka i en DDoS-attack

Din dator kan bli en del av en DDoS-attack på många sätt.

Den kan bli infekterad av virus om du klickar på en farlig länk eller om du får in skadlig programvara på datorn i samband med installationen av till synes ofarliga program.

De skadliga program som används för DDoS-attacker skiljer sig inte mycket från vanliga virus. Den enda skillnaden är att det inte är din egen dator som tar skada, utan de mål som de kriminella attackerar.

> LÄS ÄVEN: Vad är malware? Och hur skyddar jag datorn mot skadlig programvara?

Undvik att datorn blir en del av en attack

Du kan själv se till att datorn inte oavsiktligt blir en del av en farlig DDoS-attack. Du behöver helt enkelt undvika att datorn infekteras.

Du måste alltså skydda datorn med ett bra antivirusprogram samt ett program för att ta bort skadlig programvara.

Båda dessa saker hittar du i PC-tidningens Fördelszon, där du kan hämta Avira Free Antivirus och Malwarebytes Anti-Malware. Det är två bra och säkra program som hjälper till att hålla datorn fri från skadlig programvara.

Vi rekommenderar också att du skyddar datorn med de övriga programmen i vårt Säkerhetspaket. På så sätt garanteras du bästa möjliga skydd mot alla typer av digitala hot.

Kanske är du intresserad av...