Vad är stalkerware?
Stalkerware

Stalkare kan se vad du gör via din mobiltelefon med hjälp av särskilda appar, så kallad stalkerware. Det är mycket vanligt.

Allt om stalkerware

Stalkerware avser appar i mobilen som övervakar dig. Fenomenet ökar i omfattning, men det finns sätt att skydda sig mot vad som kan komma att bli nästa stora hot.

Stalkerware i mobiltelefoner är ett snabbt ökande problem.

Det rör sig om appar som håller koll på allt du gör med din mobiltelefon utan att du vet om det eller märker något. Det är med andra ord appar som används för att förfölja någon.

Fenomenet med stalkerware blir tyvärr snabbt allt mer omfattande. Säkerhetsexperterna på Kaspersky konstaterar att de såg en ökning av stalkerware med 383 procent under 2019 jämfört med året före.

Stalkerware är inte spionprogram

Eftersom det knöliga ordet stalkerware avser appar som spionerar på någon påminner de om spionprogram. I båda fallen vill ljusskygga typer veta mer om dina förehavande utan att du vet om det.

Men det finns en stor skillnad: Stalkerware är inriktat på att skada personen, medan spionprogram är till för att avslöja vanor för att visa anpassad reklam eller för att avslöja kontokortsinformation som kan ge snabba pengar.

Om en skvallerapp installeras av någon i din närhet med syfte att förfölja dig är det frågan om stalkerware.

Det finns säker många anledningar till fenomenet, men en stark drivkraft är svartsjuka.

> Mer att läsa: Vad är sabotageprogram?

Skadliga appar kollar in dig

Vem som helst som har skumma avsikter kan hitta den här typen av skadliga appar på internet, dock inte i de stora appbutikerna. Sedan behöver förövaren bara få tillgång till offrets mobiltelefon under ett kort ögonblick för att installera en app och ange sin e-postadress.

Det finns stalkerappar som till exempel läser av alla sms som skickas till och från telefonen. Förövaren får e-post med sms:en och kan sedan läsa dem.

Vanliga övervakningsappar som föräldrar kan använda för att hålla lite koll på vad barnen är, kan också användas för att förfölja någon.

> Mer att läsa: Skydda dig mot spionprogram i mobilen

Se vem som försöker logga in i din mobil

Det mest effektiva motgiftet mot stalkerware är att se till att ingen annan än du själv får tillgång till din mobiltelefon.

Vi rekommenderar därför appen Lockwatch som meddelar dig så fort någon försöker logga in i din mobiltelefon.

Om någon försöker får du e-post med en bild av personen ifråga.

Lockwatch kan även vara bra om du misstänker att någon lånar din telefon utan din vetskap.

> Hämta Lockwatch för Android

Sök igenom mobilen efter spionappar

De antispionappar som finns upptäcker ofta även om det finns stalkerware i telefonen.

Det gäller även appen V3 Mobile Security. Vi rekommenderar att du söker igenom din mobiltelefon ett par gånger i månaden.

> Hämta V3 Mobile Security för Android

Kanske är du intresserad av...