Ny utpressningstrojan medför stora problem
Ransomware:

En ny typ av utpressningstrojan kan göra irreparabel skada på din dator. 

© Shutterstock

Ny utpressningstrojan går ett steg längre: Raderar allt på datorn

Normalt låser ransomware dina filer. Ett nytt hot med namnet LokiLocker kan dessutom radera allt på datorn och göra den oanvändbar.

Ransomware är ett stort problem för både företag och vanliga konsumenter. Vid en ransomware-attack får hackare tillgång till din dator och krypterar data som dokument, bilder och filer.

Därmed kan du inte längre öppna eller använda filerna och hackarna kräver en lösensumma för att låsa upp filerna igen. 

LÄS ÄVEN: Ransomware-skurkar återvänder för mer pengar

Även om du betalar lösensumman finns det ingen garanti för att hackarna faktiskt låser upp filerna. Istället riskerar du att mötas av ett nytt krav på ännu större lösensummor.

Nya utpressningstrojaner går ett steg längre

Nu finns det en ny och ännu farligare typ av utpressningstrojan. Den har fått namnet LokiLocker och nöjer sig inte med att kryptera dina filer.

LÄS ÄVEN: Se upp med att klicka: Edge-uppdatering är dold ransomware

LokiLocker kan också radera allt på datorn och därmed göra den helt oanvändbar. Det nya LokiLocker-viruset har upptäckts av Blackberrys säkerhetsavdelning och beskrivs närmare här.

Möjligheten att radera allt på datorn kallas för ”wiper”-funktionalitet och används av hackarna som ett extra påtryckningsmedel för att få offren att betala lösensumman.

Sprids som trojan

Enligt Blackberry har LokiLocker-programvaran hittills spridits med hjälp av så kallad ”credential stuffing”. Här samlar hackarna stora mängder användarnamn, e-postadresser och lösenord som tidigare läckt ut.

LÄS ÄVEN: Ransomware-skapare kräver absurd lösensumma

Därefter använder de en dator för att försöka logga in på användarnas e-postkonton, eftersom många användare återanvänder lösenord. 

LÄS ÄVEN: Så enkelt kontrollerar du om ditt konto är hackat

På så sätt kan de lura in programvaran i offrens e-postsystem eller till exempel Google Drive, där de kan kamouflera den skadliga programvaran så att offren sedan installerar den på sina maskiner.

Så undviker du att bli infekterad

Därför är det enormt viktigt att du är kritisk och uppmärksam när du får misstänkta e-postmeddelanden, kalenderinbjudningar, erbjudanden i inkorgen eller märkliga vänförfrågningar på Facebook.

LÄS ÄVEN: Ransomware: Klarar du att stå emot ett angrepp?

Därför bör du bara öppna och installera program på din dator som kommer från platser du har fullt förtroende för. Dessutom bör du skydda datorn på bästa möjliga sätt om du ändå skulle bli lurad och installera skadlig programvara.

LÄS OCKSÅ: Bästa datorsäkerheten just nu

Vi rekommenderar PC-tidningens säkerhetspaket. Det är ett uppdaterat paket med de bästa säkerhetsprogrammen som redaktionens medarbetare har testat och själva använder, och som skyddar hela datorn och din information.

> Du hittar säkerhetspaketet i Fördelszonen.

Kanske är du intresserad av...