Edge-uppdatering är dold ransomware
Ransomware:

Om du får ett meddelande om en ny uppdatering till Microsoft Edge ska du vara försiktig. 

Klickvarning: Edge-uppdatering är dold ransomware

Normalt rekommenderar vi att du uppdaterar program så snart som möjligt. Men en ny ”uppdatering” för webbläsaren Edge är inte vad den påstår sig vara, så håll ögonen öppna.

Om du inom den närmaste framtiden får ett meddelande om att din Edge-webbläsare är föråldrad och att du bör installera den senaste uppdateringen ska du tänka dig för en extra gång.

LÄS ÄVEN: Obs! Nytt virus undviker säkerhetsprogram

Just nu försöker brottslingar nämligen infektera datorer med ransomware, så att de kan låsa dina filer och kräva en lösensumma för att ge dig tillgång till filerna igen. 

Och deras vapen? Det är en falsk Edge-uppdatering. Det uppger säkerhetsföretaget Malwarebytes som har upptäckt det nya bedrägeriet.

Det här ska du tänka på

Enligt Malwarebytes ser den falska uppdateringen ut som här nedan, där du via en reklamfilm hamnar på en sida som ser ut att vara gjord av Microsoft. 

Så här ser det ut om du möts av den falska Edge-uppdateringen.
Falsk Edge-uppdatering:

Så här ser det ut om du möts av den falska Edge-uppdateringen.

© Malwarebytes


Här uppmanas du att klicka på en knapp för att uppdatera Edge, varefter ett program hämtas till datorn. Det är dock inte en uppdatering, utan ransomware som kan låsa och kryptera dina filer. 

Lyckligtvis är det lätt att avslöja bedrägeriet: Edge uppdateras nämligen inte alls på det sättet. 

Det görs istället direkt i webbläsaren. Klicka på de tre prickarna i övre högra hörnet, gå in under Hjälp och feedback och klicka på Om Microsoft Edge för att se om det finns en uppdatering.

Än så länge har Malwarebytes bara observerat Edge-bedrägeriet i Asien, men det betyder inte att det inte kommer till Europa. Var därför extra vaksam om du plötsligt blir ombedd att uppdatera din webbläsare. 

Så undviker du att gå i fällan

Det är inget nytt att brottslingar försöker kamouflera skadlig programvara som uppdateringar till olika program. Det har tidigare hänt att exempelvis uppdateringar till programmet Flash har visat sig innehålla dolda skadliga program, virus och ransomware-attacker.

LÄS ÄVEN: Falsk Flash Player döljer skadlig programvara

Det är nämligen extremt viktigt att uppdatera både sitt operativsystem och sina program för att skydda sig så bra som möjligt mot attacker från just hackare och IT-brottslingar. Och det vet bedragarna.

Därför ska du alltid vara uppmärksam när du stöter på uppdateringar av program och till din dator i allmänhet. Särskilt om de ser annorlunda ut än de brukar.

LÄS ÄVEN: Farlig malware förklädd till säkerhetsuppdatering

Du bör uteslutande hämta uppdateringar från officiella kanaler, exempelvis utvecklarens hemsida eller inne i själva programmet. I synnerhet när det handlar om webbläsare måste du vara uppmärksam på de falska uppdateringarna.

Dessutom är det viktigt att alltid skydda din dator med rätt säkerhetsprogram. I Fördelszonen hittar du vårt Säkerhetspaket som skyddar hela datorn.  

> Du kan få tillgång till Fördelszonen från endast 29 kronor. Se möjligheterna här

Kanske är du intresserad av...