Utpressare kräver absurd lösensumma
Utpressningsvirus

Kriminella slår rekord i krav på lösensumma.

Utpressare kräver absurd lösensumma

Det flesta som drabbas av utpressningsvirus brukar få betalningskrav från utpressarna på mellan fem och tio tusen kronor. Men när datortillverkaren Acer nyligen drabbades slogs någon form av rekord.

Taiwanesiska Acer är världens sjätte största datortillverkare, något som tycks locka kriminella bedragare.

Utpressargruppen REvil meddelade för ett par dagar sedan att de hade stulit mängder med dokument och annan information från Acer. Som bevis publicerade de bilder och en del av det stulna materialet på sin hemsida.

> Mer att läsa: Vad är utpressningsvirus

Kräver enormt belopp

IT-experter har undersökt det utpressningsvirus som REvil använder och det visar sig att den lösensumma som de kräver slår alla rekord.

Acer uppmanas betala 50 miljoner dollar, vilket motsvarar 430 miljoner kronor, för att få tillbaka informationen och därmed undvika att alltihop publiceras.

Acer drabbat av utpressningsvirus
Utpressningsvirus

Det här meddelandet dök upp hos Acer när utpressarna kräver företaget på 50 miljoner dollar.


Utpressarna lovar dock att om Acer betalar ska de inte bara få krypteringsnyckeln som låser upp filerna, utan även en rapport över sårbarheter samt att förövarna lovar att radera de kopior av de stulna filerna.

Acer drabbat av utpressningsvirus
Dokumentation

Utpressarna bevisar att de har kommit över viktig information med bilder av kalkylark, kontoutdrag och kommunikation mellan Acer och en bank.

Utnyttjade kanske Microsoft Exchange

Säkerhetsexperten Vitali Kremez från franska LegMagIT har upptäckt att samma utpressare nyligen angrep en Microsoft Exchange-server hos Acer och att det kan vara vägen in i Acers system för att sprida utpressningsviruset.

Det är i så fall första gången som det har upptäckts lyckade försök att infektera datorer via en mycket omfattande sårbarhet som finns i Microsofts Exchanges protokoll.

> Mer att läsa: Testa om din pc står emot ett utpressningsförsök

Kanske är du intresserad av...