Kontrollera om ditt lösenord är hackat

Kontrollera om ditt lösenord är hackat

Kontrollera om ditt lösenord är hackat

Webbplatsen Haveibeenpwned.com visar om du har hackats

1 april 2023

Det händer titt som tätt att stora företag hackas och att kontouppgifterna för tusentals användare läcker ut.

Det kan få förödande konsekvenser för de som drabbas, särskilt om det är både användarnamn och lösenord som har läckt ut.

Är du ägd?

Det finns ett sätt att kontrollera som har drabbats av en läcka någonstans. På webbsidan Haveibeenpwned.com kan du kolla om din e-postadress eller ditt användarnamn finns med bland kända läckor (pwn är internetslang för own, alltså ägd på svenska, red.).

Bakom tjänsten står internetsäkerhetsexperten Troy Hunt, som granskar internets skuggsidor och varnar omvärlden när stora företag hackas med kontoläckor som följd.

1. Fyll i din e-postadress i det översta sökfältet på Haveibeenpwned.com

2. Klicka på pwned?

3. Nu ser du om din e-postadress finns i någon läcka.

Nyhetsbrev

Om din e-postadress dyker upp uppmanas du att byta ut lösenordet. Detta är särskilt viktigt om du använder samma lösenord till många tjänster.

Du kan även anmäla dig till Haveibeenpwneds nyhetsbrev, så får du e-post om din e-postadress dyker upp i någon framtida läcka.

> Läs mer: När mitt lösenord blev hackat

Redaktionen rekommenderar: Få ett komplett säkerhetspaket nu

Utpressningsvirus, sabotageprogram och skadliga program infiltrerar varje dag datorer över hela världen.

Säkerhetsbrister i system, appar och äldre datorer lämnar många dörrar öppna för hackare att ta sig in i datorer och mobiltelefoner för att komma åt information som i slutändan kan användas för att stjäla dina pengar.

Du kan gör mycket för att undvika detta, till exempel genom att installera ett bra antivirusprogram, ta regelbundna backuper av datorn och mobilen samt att ha ett fungerande skräppostfiler som sorterar ut ovidkommande och farlig e-post.

PC-tidningen har samlat 10 kraftfulla program i ett komplett säkerhetspaket. Programmen är noga utvalda och kontrollerade och de finns alltid i de senaste versionerna i Fördelszonen. Till varje program finns det även en artikel med instruktioner som hjälper dig att komma i gång med att skydda datorn.

> Just nu får du ett nummer av PC-tidningen samt full tillgång till Fördelszonen för endast 29 kronor.

Kanske är du intresserad av...