När mitt l ösenord blev hackat

När mitt l ösenord blev hackat

Samtidigt som den fysiska kriminaliteten sjunker, stiger antalet cyberangrepp. De IT-kriminella använder allt listigare metoder för att lägga beslag på sina offers användarnamn och lösenord hos e-postleverantörer och andra tjänster på internet

24 januari 2017

Det är enkelt att ta reda på om din användarinformation har läckt ut, det räcker att surfa till webbplatsen haveibeenpwned.com. När mitt e-postkonto hackades 2014 hittade jag webbplatsen och matade in min e-postadress – och svaret förbluffade mig. 

Webbplatsen är skapad av Troy Hunt, en australier som har fått diverse utmärkelser av Microsoft. Tjänsten är väldigt enkelt uppbyggd: du matar in din e-postadress, och sedan får du veta om din e-postadress och ditt lösenord har läckt vid någon attack mot internetbaserade tjänster som exempelvis Adobe, Gmail och Dropbox.

Kontrollera om dina uppgifter är på drift

Jag skrev in min e-postadress, klickade på pwned?-knappen och till min stora förvåning hade den varit inblandad i flera olika läckor. Mina misstankar föll på Adobe-läckan, eftersom den hade inträffat bara fyra månader innan jag blev utelåst från mitt e-postkonto.

Jag anmälde mig till Haveibeenpwned. coms nyhetsbrev, som skickar en varning om min adress figurerar i framtida läckor. Då får jag kanske chansen att hinna byta lösenord innan de IT-kriminella gör det. 

> Läs mer: Kontrollera om ditt lösenord är hackat

Kanske är du intresserad av...