Ransomware i omlopp:
Ransomware i omlopp:

Även vanliga människor drabbas numera av ransomware, där filerna låses tills hackarna får en lösensumma.

© Shutterstock

Ransomware gömmer sig i falska Windows 10-uppdateringar

Falska uppdateringar för Windows 10 infekterar allt fler datorer med utpressningstrojaner. Offren är helt vanliga människor som du och jag.

Vanliga privatpersoner och fattiga studenter drabbas av utpressningstrojaner, där hackare låser offrens filer mot krav på betalning.

Ransomware sprids via falska uppdateringar till Windows 10, och lösensumman som hackarna kräver är så hög som 2 500 dollar, vilket motsvarar drygt 25 000 kronor.

Detta enligt webbplatsen Bleeping Computer.

Det är nämligen bland annat användare på Bleeping Computers debattforum som berättar att de har drabbats av den utstuderade ransomwareattacken.

LÄS ÄVEN: Hackarna vänder fokus mot konsumenter

Hackare kräver tusentals kronor

Hittills har utpressningstrojaner vanligtvis siktat in sig på företag, men så är inte alls fallet just nu. 

Det är helt vanliga människor som du och jag som blivit måltavlor för illasinnade hackare.

Den ransomware som hackarna infekterar offrens datorer med kallas för Magniber och den har härjat sedan år 2013. Offren får sina filer låsta när de blir angripna med Magniber, och därefter kräver hackarna en lösensumma på 2 500 dollar, vilket motsvarar cirka 25 000 kronor.

Det är mycket pengar för vanliga människor och särskilt för studenter, och därför har många av offren svårt att betala lösensumman. Om de inte betalar får de aldrig se sina filer igen.

LÄS ÄVEN: Ny farlig ransomware raderar allt på datorn

Falska uppdateringar innehåller ransomware

Det är ännu inte fastställt exakt hur Magniber-trojanen döljs av hackarna, men det är vanligt att den skadliga programvaran är kamouflerad som falska uppdateringar till Windows 10.

Enligt Bleeping Computer är det främst från hemsidor som utger sig för att vara nedladdningssidor som exempelvis The Pirate Bay som offren har hämtat trojanen.

När den har installerats på datorn krypteras hårddiskens filer.

En README-fil skapas sedan där hackarna har skrivit instruktioner för hur man betalar lösensumman. Här framgår det att offren, som är helt vanliga människor, måste betala 2 500 dollar för att få tillbaka filerna.

LÄS ÄVEN: Bästa datorsäkerheten just nu

Så undviker du att bli lurad

Det är svårt att skydda datorn till 100 procent mot en ransomware-attack, men du kan vidta några viktiga åtgärder som minskar risken för attacker och som minimerar skadorna om olyckan skulle vara framme. 

Du bör till exempel alltid se till att du har en uppdaterad säkerhetskopia av dina filer så att du kan återställa datorn om filerna blir låsta. 

För detta går det till exempel att använda backup-programmet Exiland Backup Standard, som du som prenumerant på PC-tidningen kan hämta utan kostnad i Fördelszonen. Programmet kostar normalt 350 kronor.

Dessutom ska du som alltid vara uppmärksam när du hämtar saker från nätet. Den aktuella Magniber-trojanen drabbar vanligtvis användare som har hämtat Windows 10-uppdateringar på nedladdningssidor. 

Vi kan bara rekommendera att du alltid uppdaterar Windows genom Windows Update på datorn. 

> Läs även: Så länge måste datorn vara igång för att få uppdateringar

Kanske är du intresserad av...