Se upp för ny malware i Microsoft Store
Malware:

Har du hämtat appar i Microsoft Store nyligen bör du dubbelkolla dem. 

Allvarlig malware gömmer sig i Microsoft Store

Just nu sprids en ny typ av malware i Europa. Här kan du se hur du upptäcker den och hur du blir av med den om du har drabbats.

2 mars 2022 av Niklas Ernst

Om du trodde att alla appar i Microsoft var säkra, så trodde du fel.

Trots att Microsoft övervakar program och appar i Microsoft Store, och till och med verifierar de program du kan hitta där, så lyckas ändå skumma typer och kriminella smyga in malware och annat otyg i Microsoft Store.

LÄS ÄVEN: Obs! Falsk Windows 11-uppdatering i omlopp

Det är slutsatsen från säkerhetsföretaget Check Point Software som har upptäckt en ny typ av malware som just nu sprids via Microsofts officiella app- och spelbutik Microsoft Store.

Malware imiterar populära spel

Här utger sig malware för att vara populära spel. I själva verket är det allvarlig malware som användarna får kastad i ansiktet.

Enligt Check Point Software går den nya malware under namnet Electron-Bot och finns i en hel rad falska appar som utger sig för att vara populära spel.

Det handlar bland annat om titlar som Subway Surfer och Temple Run som spelas av miljontals människor över hela världen.

LÄS ÄVEN: Hitta rätt app – och undvik de falska

Se upp för den här appen i Microsoft Store
Falsk:

Här ser du ett av de falska spel som innehåller skadlig malware. 

© Check Point Software


Hittills har Chech Point Software hittat skadlig programvara i spel som utger sig för att vara Temple Run, Subway Surfer, Lupy games, Crazy 4 games, Jeuxjeuxkeux games, Akshi games, Goo Games och bizon case. 

Fler kommer att drabbas av skadlig programvara

Enligt Check Point Software har omkring 5 000 användare hittills blivit infekterade med den nya typen av malware.

LÄS ÄVEN: Obs! Edge-uppdatering smyger in ransomware på datorn

”Eftersom Electron-Bot är lättillgänglig via den officiella Microsoft Store-plattformen och utger sig för att vara populära spel, förväntar vi oss dessvärre att antalet infekterade användare kommer att öka”, säger Niels Zimmer Poulsen, Head of Security Engineering på Check Point Software.

Enligt säkerhetsföretaget gör skadlig programvara att andra kan komma åt konton för bland annat Facebook, Google och SoundCloud.

Så tar du bort denna malware

Misstänker du att du har laddat ner någon av de skadliga apparna ska du göra följande: 

LÄS ÄVEN: Den liknar en säkerhetsapp, men kan länsa ditt konto

Gå till Inställningar på datorn och klicka på Appar. Leta upp appen i listan och välj Avinstallera

Därefter tar du bort appens mapp. Det gör du genom att gå till adressen C:\Användare\<användarnamn>\AppData\Local\Packages. Här ska du leta efter en av följande mappar och ta bort den: 

Microsoft.Windows.SecurityUpdate_cw5n1h2txyewy och Microsoft.Windows.Skype_cw5n1h2txyewy

Ta slutligen bort LNK-filen från Start-menyn. Gå till adressen C:\Användare\<användarnamn>\AppData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup.

Leta sedan upp en fil som heter Skype.lnk eller WindowsSecurityUpdate.Ink och radera den. 

Kom också ihåg att det alltid är en bra idé att skydda datorn med vårt Säkerhetspaket, som du hittar i Fördelszonen. På så sätt undviker du att datorn blir infekterad, eftersom säkerhetsprogrammen blockerar falska och osäkra program och appar.

Kanske är du intresserad av...