Falsk säkerhetsapp kan länsa ditt konto
Falsk app:

Här ser du appen som hävdar att den ger bättre säkerhet, men istället gör tvärtom. 

© Pradeo

Falsk säkerhetsapp kan länsa ditt konto

Om du har installerat appen 2FA Authenticator på din Android-mobil ska du omedelbart radera den igen. Den kan nämligen ställa till kaos och länsa ditt konto.

4 februari 2022 av Niklas Ernst

Tvåstegsverifiering är en smart teknik som gör att du – och bara du – kan logga in på ditt konto.

Med tvåstegsverifiering måste inloggningsförsök på nya enheter godkännas på din mobil eller surfplatta, antingen via en SMS-kod eller en särskild app. 

Tvåstegsverifiering borde alltså göra ditt konto extra säkert.

Ändå är det inte hela sanningen. I alla fall inte med Android, där tusentals användare den senaste tiden har hämtat en app i Google Play Butik som de trodde skulle hjälpa dem att aktivera tvåstegsverifiering på sina konton.

LÄS ÄVEN: Så skyddar du mobilen mot virus

Kan skada din mobil

I själva verket var appen, med namnet 2FA Authenticator, gjord för att smyga in skadlig programvara på de mobiler där den installerades.

Så skyddar du mobilen mot virus 

Enligt säkerhetsföretaget Pradeo, som upptäckte appen, kan 2FA Authenticator skapa säkerhetshål om den har installerats på en mobil.

Appen kan bland annat inaktivera säkerhetsfunktioner som lösenord och skärmlås på mobilen, och den kan även hämta andra och skadliga appar till mobilen.

Så undviker du falska appar

Om du har appen på din mobil är det därför viktigt att du raderar den så snart som möjligt. Enligt Google har appen hämtats mer än 10 000 gånger, men har nu tagits bort från appbutiken.

LÄS OCKSÅ: Se upp! Dessa 14 appar gömmer Android-virus

När du hämtar appar, även i Googles och Apples egna butiker, ska du alltid vara kritisk och bedöma om det handlar om en trovärdig app eller inte. 

Dessutom rekommenderar vi att du bara använder officiella appar för tvåstegsverifiering, till exempel Googles verktyg som du hittar här

Kanske är du intresserad av...