Än en gång måste Android-användarna vara extra försiktiga. Det farliga viruset Joker har nämligen upptäckts i ett flertal appar i Androids Play Butik.
Joker-viruset är skadlig kod som gömmer sig i Android-appar. Det kan hämta information från mobilen som exempelvis kontakter, sms och mycket annan personlig data, och skicka den till personerna bakom Joker.
I vissa fall har appen till och med startat betalabonnemang för tjänster som användaren inte känner till, men där pengar dras varje månad.
Enligt Kasperskys malware-analytiker Tatiana Shishkova har Joker än så länge hittats i ytterligare 14 nya appar i Play Butik.
> Läs även vår artikel om Joker från förra året: Det vimlar av malware i Google Play Butik
Här är de 14 appar som Kaspersky varnar för just nu:
- Super-Click VPN
- Volume Boosting Hearing Aid
- Battery Charging Animation Bubble Effects
- Flashlight Flash Alert on Call
- Easy PDF Scanner
- Smart TV Remote
- Halloween Coloring
- Classic Emoji Keyboard
- Volume Booster Louder Sound Equalizer
- Super Hero-Effect
- Battery Charging Animation Wallpaper
- Dazzling Keyboard
- EmojiOne Keyboard
- Now QRCode Scan
Jokerviruset är svårt att stoppa
Joker-viruset är inte någon ny uppfinning. Den har dykt upp med jämna mellanrum sedan det upptäcktes första gången år 2017.
Trots att Google skrev om Joker i ett blogginlägg från 2019 har man fortfarande inte lyckats ta kål på det.
I januari 2020 bedömde Google att fler än 1 700 Joker-infekterade appar hade tagits bort från Play Store – och antalet har bara vuxit sedan dess.
Som du kan se i listan ovan dyker Joker-malware vanligtvis upp i små appar som har ett praktiskt syfte, till exempel en PDF-skanner eller ett emoji-tangentbord. Det kan också vara appar med namn som är extremt lika andra populära appar.
> Nyligen skrev vi om 151 falska appar för Android. Läs mer här
Så blir du säkrare i Android Play Butik
Som tur är kan du själv göra något för att inte drabbas av virus på din Android-mobil. Du kommer nämligen långt med lite sunt förnuft.
- Först och främst ska du ALLTID bara hämta appar från Play Butik. Hämta aldrig appar från hemsidor, även om det går att göra det i Android. Bara i de fall där du är 100 procent säker på appens avsändare kan du göra det.
- När du söker på en app i Play Butik, håll koll på hur många andra användare som har hämtat den. Är det bara några hundra som har hämtat en app som du inte är säker på, är det bäst att hålla fingret borta från installera-knappen.
- Titta också hur länge appen har funnits i Play Butik. Om den är helt ny är risken större att det kan vara en infekterad app som inte har upptäckts.
Inte minst är det en riktigt bra idé att installera en extern säkerhetsapp. Play Butik har en säkerhetsfunktion som heter Play Protect, men den är känd för att vara usel.