Mobil som har angripits av virus.
Virus i mobilen:

Androids inbyggda säkerhet fångar färre än 2 av 3 av de skadliga apparna i mobilen.

© Shutterstock

Förbättra Androids usla säkerhet

Våra tester av säkerhetsappar för Android visar att det inte går att lita på det inbyggda virusskyddet i Androids appbutik. För fullständig säkerhet krävs det att du plockar fram plånboken.

31 januari 2022 av Morten Skeldal Østergaard Testredaktør

Det kan vara jobbigt att drabbas av virus på datorn, men om mobilen blir infekterad kan det bli helt katastrofalt. 

På moderna mobiler finns bankuppgifter, alla våra kontakter, bilder och massor av privat information. 

Därför är det också viktigt att se till att skadliga appar och ljusskygga individer inte får tillgång till den.

I det senaste numret av PC-tidningen, 3/2022, testade vi en handfull säkerhetsappar för Android. Googles populära operativsystem är mer öppet för externa apputvecklare och därför också mer sårbart för angrepp från skadliga appar.

Androids egen säkerhet är ett fiasko

Den här gången inkluderade vi Googles eget antivirusprogram i testet för att se hur det klarade sig i förhållande till de kommersiella apparna. 

Vi kan redan här avslöja att det inte gick bra. 

Antivirusfunktionen Google Play Protect finns i appbutiken Play Butik på Android-mobiler. Play Protect undersöker alla nya appar som hämtas till mobilen innan de installeras. 

Appar som redan har installerats undersöks också löpande och övervakas för att upptäcka misstänkt beteende. Detta utförs oftast när du inte använder mobilen till något annat. 

Genom att öppna Play Butik, trycka på din profilbild och välja Play Protect kan du se när den senaste undersökningen av mobilen gjordes.

Testvinnaren fångade 100 procent av alla hot

Testet av Play Protect avslöjade att Androids antivirusfunktion bara lyckades hejda mindre än tre fjärdedelar av de hot som mobilen utsattes för. 

Det är naturligtvis inte tillräckligt bra, och också anledningen till att det är närmast nödvändigt att utrusta Android-mobilen med extra skydd från en av de fem antivirusapparna i testet. 

Testvinnaren fångade 100 procent av alla hot under testperioden och kostar ungeför en hundralapp om året. 

> Läs hela stortestet i Fördelszonen

Så testade vi

Vi installerade de testade apparna på en mobil som vi sedan använde precis som vanligt i två veckor. 

Under den tiden testade vi användarvänligheten i de fem säkerhetsapparna och registrerade hur stor påverkan de hade på mobilens resurser. 

I den mån de erbjöd extrafunktioner testade vi dem också. För att testa förmågan att stoppa skadliga appar samarbetade vi med det oberoende tyska säkerhetsföretaget AV-Test.

De har en av världens största samlingar med skadlig programvara för både datorer och mobiler, och de testade apparna har utsatts för den fulla arsenalen av både gamla och helt nya (och därför extra farliga) hot mot Android-mobiler.

AV-Test registrerade också om de testade säkerhetsapparna gav falska varningar för helt ofarliga appar.

Läs mer om AV-Test här.

Kanske är du intresserad av...