Falska Windows 11-webbplatser ger datorn virus
Falska Windows 11-sidor:

Den här webbplatsen liknar Microsofts till förväxling, men om du klickar på knappen för att uppdatera Windows 10 till 11 infekteras datorn med virus.

Falska Windows 11-hemsidor installerar farliga virus på datorn

Om du blir erbjuden att uppdatera Windows 10 till Windows 11 på en hemsida ska du vara väldigt försiktig. Det finns ett falskt uppdateringsprogram i omlopp som infekterar datorn med virus.

Microsoft började nyligen med den slutliga massuppdateringen av Windows 10-datorer till Windows 11, och det tillfället har kriminella utnyttjat till fullo.

Ett nytt, falskt uppdateringsprogram är i omlopp och kan bli en väldigt farlig bekantskap.

Om programmet installeras på datorn får den ett virus som kan stjäla all världens information från datorn.

> Läs alla våra artiklar om Windows 11 här

Liknar Microsofts officiella sida

Bedragarna har skapat hemsidor som liknar den officiella Windows 11-sidan hos Microsoft, bland annat på adressen windows-upgraded.com. Du kan se ett exempel på en av de falska sidorna högst upp i den här artikeln.

När du klickar på Download på den falska sidan hämtas ett litet program till datorn. Den hämtade filen heter Windows11InstallationAssistant.zip – samma namn som det riktiga programmet hos Microsoft.

När filen packas upp innehåller den en mapp på 753 MB med ett installationsprogram som även detta ser legitimt ut, men om du dubbelklickar på installationsfilen börjar den verkliga katastrofen.

> Läs även: Se upp för de falska nedladdningssidorna på nätet

Stjäl lösenord, cookies, kreditkortsinformation och bitcoins

Installationsprogrammet startar en PowerShell-process som öppnar en kommandotolk. Den hämtar i sin tur en bild i jpg-format på en server. 

Jpg-filen är i själva verket en DLL-fil som säger åt installationsprogrammet att hämta en så kallad RedLine-malware. 

RedLine är en ökänt sabotageprogram som är designat för att stjäla allt av värde från offrens datorer: Cookies från hemsidor, lösenord till alla dina tjänster, bitcoin-plånböcker och sparad kreditkortsinformation. 

> Få överblick:Windows 11 har kommit – vad betyder det för dig?

Den falska Windows 11-uppdateringen hämtar ett farligt virus till datorn.
Farligt virus:

Här visas den procedur som det falska uppdateringsprogrammet följer. Först startas en Powershell-process, därefter öppnas ett kommandotolkfönster som hämtar en omdöpt bildfil från nätet. I den filen står de instruktioner som installationsprogrammet ska följa för att ladda ner Redline-malware till datorn.

Så hämtar du Windows 11 säkert

Om du kommer till en webbplats som erbjuder möjligheten att uppdatera din dator till Windows 11 bör du omedelbart lämna hemsidan – och under inga omständigheter klicka på Download. 

I stället kan du kontrollera i Windows Update på datorn om du kan hämta uppdateringen säkert där. Annars kan vi hjälpa dig. 

Du kan nämligen tryggt hämta det äkta och legitima uppdateringsprogrammet Windows 11 Installation Assistant i Fördelszonen på vår hemsida. 

> Hämta Windows 11 Installation Assistant här <

Alla program i Fördelszonen är testade av våra experter, så att vi kan garantera säker nedladdning till din dator. 

Se också till att alltid ha uppdaterade antivirusprogram på datorn. De kommer att upptäcka ett virus som detta. PC-tidningen rekommenderar vårt kompletta säkerhetspaket, som du kan läsa mer om här.

Kanske är du intresserad av...