Det kan vara svårt att upptäcka om en webbsida är falsk eller äkta.

Se upp för falska nedladdningssidor på internet

Webbsidorna ser äkta ut och de lockar med program från bland annat Microsoft, men i själva verket är de nedladdningsbara programmen manipulerade av kriminella som vill installera skadlig kod i din dator.

Vi upprepar oförtröttligt mantrat om att det finns många osäkra webbsidor på internet och att man måste vara försiktig med att hämta program och annat från internet.

Detta är viktigare än någonsin efter att det dykt upp aktuella exempel på vad som kan hända om ett program hämtas från fel hemsidor.

Kopierat Microsoft Store

Så sent som förra veckan skickade vi ett säkerhetslarm till våra prenumeranter som är med i den tjänsten. Larmet varande för en ny falsk webbsida som ser exakt ut som Microsofts appbutik i Windows 10 – Microsoft Store.

Den falska webbsidan innehåller samma appar som originalet, men de är manipulerade och innehåller skadlig kod och virus som installeras i datorn tillsammans med apparna.

Den som inte är extremt vaksam går lätt i fällan.

I det här fallet är det än en gång viktigt att påtala att Microsoft Store aldrig får öppnas från något annat håll än via genvägen i Aktivitetsfältet i Windows 10.

PC-tidningens säkerhetslarm
PC-tidningens säkerhetslarm

Förra veckan skickade vi ut ett säkerhetslarm som varnar för falska webbsidor som intill förväxling liknar Microsoft Store.

© Komputer for alle

Falskt tillägg till Windows

Nu har det dykt upp en ny hemsida som visar sig vara ovanligt skadlig för dig och din dator.

På hemsidan (bilden nedan) går det att hämta spel- och multimedietillägget DirectX 12 från Microsoft. Problemet är att programmet som kan hämtas innehåller skadlig kod som är anpassad för att stjäla filer från din dator.

I det här fallet är det adressfältet i webbläsaren som avslöjar att hemsidan inte finns på webbplatsen www.microsoft.com. Bortsett från det är allting identiskt med originalet.

Falska sidor som den här dyker upp hela tiden, så det är viktigt att alltid vara på sin vakt.

Falsk webbsida ser uat att komma från Microsoft.
Falsk!

På den här falska webbsidan går det att hämta ett tillägg till Windows. Avsändaren är dock inte Microsoft utan någon som har fyllt programmet med skadlig kod.

Många fällor på nedladdningssidor

Även på legitima nedladdningssidor som inte är kända för att sprida virus finns det många fällor för den som inte är vaksam.

Det är oftast omöjligt att veta vilken av tre-fyra Download-knappar man ska trycka på för att hämta programmet från en säker hemsida.

Även om man lyckas undvika skadliga hemsidor är det vanligt att webbplatsens egen nedladdningshanterare träder in och lägger till en del extraprogram som du erbjuds hämta samtidigt.

> Mer att läsa: Vad är utpressningsvirus?

Se upp för icke auktoriserade nedladdningssidor på internet
Download

På Filehippo.com, som är en känd nedladdningssida på internet, måste du se dig noga för innan du klickar på Download. Två av knapparna på bilden hämtar ett helt annat program än det du har tänkt dig.

Så här undviker du att hämta skadlig kod

Det är svårt att helt undvika farliga webbsidor. Så snart en försvinner dyker det upp tio nya.

Det finns emellertid några tumregler som hjälper dig att hålla datorn fri från manipulerade program och skadlig kod.

> Mer att läsa: Vad är skadlig kod?

1. Googla inte för att hitta program

När du söker med Google för att hitta ett visst program kommer en stor del av sökresultaten att leda till obskyra hemsidor där risken för att få med skadlig kod är stor.

Hämta i stället alla program från programmens egna hemsidor, det vill säga tillverkarnas hemsidor. Var noga med att skriva rätt webbadress i adressfältet, så att du inte hamnar fel.

2. Hämta alltid teman och appar via Windows

Precis som i en mobiltelefon ska du inte hämta appar från något annat håll än tillverkarens officiella appbutik.

Öppna alltid Microsoft Store via länken i Aktivitetsfältet i Windows, inte via någon länk på en hemsida.

3. Hämta tryggt från Fördelszonen

Det enda undantag du säkert kan göra är att använda Fördelszonen på vår hemsida.

Allt som finns här är trippelkontrollerat med de bästa antivirusprogrammen som går att få tag på. Därför garanterar vi att det inte finns virus eller skadlig kod i Fördelszonen.

Vi försöker inte heller locka dig att installera annat än det program som du vill ha. Med det sagt styr vi inte alltid över tillverkarnas installationsprocedurer. I de fall där det ingår mer än bara själva programmet skriver vi i det i den artikel som alltid ackompanjerar ett program.

> Här är alla program som finns i Fördelszonen just nu.

Skydda din pc med de bästa programmen

Förutom att alltid tänka sig för vad man installerar i datorn och vilka webbsidor som öppnas, är det viktigaste skyddet för en dator ett bra och uppdaterat säkerhetsprogram.

Vi rekommenderar vårt säkerhetspaket, som innehåller sex gratisprogram som ger ett fullgott skydd för datorn.

Du som läser PC-tidningen hämtar säkerhetsprogrammen från Fördelszonen på vår hemsida.

> Läs mer om programmen i PC-tidningens säkerhetspaket.

Kanske är du intresserad av...