Förra veckan avslöjade Microsoft att de bygger in den populära chattroboten ChatGPT i sin sökmotor Bing.
Därmed fick Google fullt upp med att offentliggöra sitt förslag på artificiell intelligens, Bard, som de kommer att implementera i sökmotorn Google inom den närmaste framtiden.
Tanken är att du ska kunna ställa frågor på vanligt språk i sökfältet och få ett sammanhängande svar från Googles nya chattrobot Bard.
Om du har uppföljande frågor om svaret ska Bard också kunna delta i längre samtal, där du till exempel kan få fördjupad information om dina frågor.
> Läs mer om ChatGPT – roboten som kan svara på (nästan) alla dina frågor
Vad är Google Bard?
Bard är Googles chattrobot som vi förväntar oss ska bli en inbyggd del av Googles sökmotor under våren 2023.
Bard ska fungera i stil med populära ChatGPT, som kan svara på alla tänkbara frågor. Den största skillnaden blir att Bard även använder information från internet för att ge dig de bästa svaren.
Googles sökmotor har hittills varit bäst på att svara på konkreta frågor som: "Hur många tangenter finns det på ett piano?", men framöver ska du också kunna få svar på mer diffusa frågor som: ”Vilket är enklast att lära sig spela – piano eller gitarr?”
> Läs även: Så skapar du bilder med artificiell intelligens och tjänsten Dall-e

Google Bard svarar på frågor på en mobil.
© GoogleNär kommer Google Bard?
Bard presenterades av Google den 6 februari 2023 – dagen efter att Microsoft presenterade en motsvarande nyhet om artificiell intelligens i webbläsaren Edge och sökmotorn Bing.
Bard befinner sig just nu i den sista testfasen, och under de kommande veckorna kommer tjänsten att bli tillgänglig för alla som använder Google.
I första hand får vi tillgång till Bard i en enklare version som inte kräver lika mycket beräkningskraft från Googles servrar.
> Läs även: Sökningar på nätet blir mycket enklare med Googles nya sidopanel
Varifrån hämtar Google Bard sin kunskap?
Bard är baserad på Language Model for Dialogue Applications (LaMDA), Googles struktur för maskininlärning, där datorn lär sig genom att matas med stora mängder data från runt om på nätet.
Enligt webbplatsen Searchenginejournal får Bard 12,5 % av sin kunskap från Wikipedia och 12,5 % från innehåll på nätet.
Resterande 75 % kommer från LaMDA:s datauppsättning som kallas Infiniset, som dessutom hämtar data från olika källor, bland annat från nätet.
Bard ger dig alltså det bästa svaret baserat på både maskininlärning och Googles egen sökmotor. Till skillnad från den ursprungliga ChatGPT kommer du alltså inte att begränsas av att maskinen bara har data fram till år 2021.
Fel i svaret från Bard vid lanseringen
Googles globala presentation den 8 februari 2023 av det nya chattverktyget och andra Google-nyheter tycktes dock ha organiserats i all hast.
Presentatören på scenen kunde inte hitta mobilen som skulle användas för att visa en funktion, och när den artificiella intelligensen skulle visa vad den kunde gick det också fel.
I ett svar hävdade Bard att det förhållandevis nya James Webb-rymdteleskopet var det första som tog en bild av en planet utanför vårt solsystem, men i verkligheten var det ett teleskop här på jorden som tog den första bilden av en exoplanet redan 2004.
Investerarna gillade inte Bard. Efter presentationen av den artificiella intelligensen föll Googles aktiekurs med hela 7 procent och skalade av hundratals miljoner kronor av företagets börsvärde.
> Läs även: Så raderar du dina Google-sökningar för alltid

När Googles chattrobot Bard skulle svara på en fråga om vilka nya upptäckter James Webb-rymdteleskopet hade gjort svarade den fel.
© GoogleVarför lanseras Google Bard nu?
ChatGPT har varit en stor framgång sedan den lanserades i mitten av december förra året. Idag har plattformen mer än 100 miljoner användare.
Sedan dess har alla konkurrenter haft fullt upp med att försöka hänga med.
Google Bard har varit på gång länge, men när Microsoft förra veckan presenterade en ny AI-version av sökmotorn Bing, som kommer att använda en nyare version av OpenAI-modellen än den som ligger bakom ChatGPT, var Google snabbt ute med att avslöja sin version.
> Läs även: 3 tips för att hitta dig själv på Google
Hur ser framtiden ut för Bard?
Tyvärr lyckades Google inte hänga med när Microsoft satte fart. Medan Microsoft nu har en fullt fungerande chattrobot implementerad i sin sökmotor Bing befinner sig Googles bara i testfasen, och den är hittills mest känd för att ha gett fel svar vid presentationen.
Omvänt har Google verkligen övertaget när det gäller användare på sökmotorn. Över hela världen använder 65 % Googles sökmotor, medan knappt 5 % använder Edge när de ska söka på nätet.
Det ska bli mycket intressant att följa utvecklingen av chattrobotar och sökmotorer under de kommande månaderna.
> Läs även: Webbläsaren Edge ökar i popularitet