Hitta all information om dig själv på Google
Hitta all information

Med några smarta knep kan du hitta många fler sökresultat när du söker efter dig själv på Google.

© Shutterstock

De bästa tipsen för att hitta dig själv på Google

Du hittar inte alla resultat på nätet som rör dig om du bara söker på ditt namn på Google. Här följer tre tips för att förbättra sökningen och få mer exakta resultat.

24 november 2022 av Martin Lorentsen

Att söka efter sig själv på Google låter kanske ganska enkelt. 

Du öppnar webbläsaren, surfar till Google och skriver in ditt namn i sökfältet. Efter några sekunder får du en rad resultat där ditt namn ingår.

I själva verket är det dock inte alls så enkelt. Om du googlar ditt namn på det sättet kommer du nämligen inte att se alla resultat om dig.

Det kan nämligen dölja sig många fler saftiga detaljer om dig och din person på nätet, som dyker upp först när du använder vissa metoder för att hitta dig själv på Google. 

Därför avslöjar vi de bästa tipsen när du ska söka efter dig själv på Google.

LÄS ÄVEN: Radera dina senaste Google-sökningar för alltid

1. Använd citationstecken

När du söker efter ditt namn på Google är det en bra idé att göra en sökning där du skriver namnet inom citationstecken. 

Om du gör det visar Google nämligen endast sökresultat där hela namnet ingår. Det är extra smart om du har flera namn, till exempel mellannamn, som du vill inkludera eller utesluta.

Om du till exempel heter John Peter Hansen ska du alltså skriva "John Peter Hansen" på Google i stället för att bara skriva John Peter Hansen.

Om du utelämnar citationstecknen får du nämligen även resultat för John, Peter och Hansen. 

2. Sök på en viss sida

På Google är det möjligt att endast visa sökresultat från en viss webbplats. Om du till exempel vet att ditt namn figurerar någonstans på pctidningen.se kan du få Google att endast visa resultat från den givna hemsidan där ditt namn ingår.

Skriv site: framför sökningen följt av hemsidans namn. Det kan till exempel vara sajt:pctidningen.se John Hansen, så visas resultaten för www.pctidningen.se där ditt namn står med.

3. Sök efter särskilda filtyper

Det är inte säkert att ditt namn endast finns med i ren text på hemsidor. Det kan även förekomma i specifika filer som ett foto eller ett PDF-dokument som laddas upp på nätet. Vill du ta reda på det är det enkelt gjort med Google.

Om du till exempel vill hitta en PDF-fil med ditt namn, skriver du filetype:PDF John Hansen. Metoden fungerar även med andra filtyper om du ersätter pdf med en annan filtyp, till exempel docx.

LÄS ÄVEN: Windows 11 Se vilka program som snokar i ditt privatliv

Så får du Google att glömma dig

Det kan vara ganska obehagligt om det dyker upp privat information om dig eller innehåll av personlig eller kanske till och med kränkande karaktär när man Googler ditt namn. 

Lyckligtvis går det att få hjälp.

I PC-tidningen nummer 20/2022 visar vi nämligen hur du får Google att ta bort sökresultaten om dig, och det är faktiskt din rätt som EU-medborgare att kräva att bli borttagen från sökresultaten.

Om du prenumererar på PC-tidningen kan du läsa en PDF-version av artikeln här.

Klickar du här kan du bli prenumerant och därmed få tillgång till artikeln och otaliga användbara program i Fördelszonen.

LÄS ÄVEN: Få koll på vilka data dina appar har tillgång till

Kanske är du intresserad av...